Космічний док

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Американська концепція космічного дока — великий космічний корабель збираний маніпуляторами роботів під основною фермою, і космоплан, що входить в закритий ангар.

Космічний док — пропонована в науково-фантастичних творах, а також у концептуальних проєктах космічних агентств конструкція, схожа на «сухий док» для космічних апаратів, що розташовується на низькій навколопланетній орбіті. Споруда такої конструкції з використанням сучасних технологій є можливою.

В існуючих проєктах і творах, космічні доки використовуються як пристрій, призначений для ремонту або будівництва космічних апаратів, що дозволяє обійтися без постачання матеріалів з планети (або розподілити доставку на кілька рейсів з невеликим завантаженням), а також без посадки космічного апарату на планету для обслуговування.

Космічний док або ангар також уможливлює ремонт космічних апаратів в закритому просторі (можливо, в повітряному середовищі), хоча як їх основне призначення розглядається конструювання позаатмосферних космічних апаратів і пристроїв[1].[2].

Орбітальний ремонт може виявитися особливо необхідний для пошкоджених атмосферних космічних апаратів, які можуть зазнати катастрофи при вході в атмосферу, наприклад, як шатл «Колумбія». Після цієї катастрофи NASA вже виробляло імпровізований ремонт шатлів в ході космічного польоту[3].[4].

Примітки[ред. | ред. код]