Кримінальний кодекс Франції (1810)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Кримінальний кодекс Наполеона, також відомий як Кримінальний кодекс 1810 року (фр. Code pénal), був одним з кодексів, прийнятих в Наполеонівській Франції. Він був запроваджений після Громадянського кодексу, більш відомого як Наполеонівський кодекс, який зазнав значних перетворень у французькому цивільному законодавстві.

Кримінальний кодекс 1810 року висвітлював кримінальне право та процедуру і застосовувався до злочинів, таких як крадіжка, вбивство та шахрайство. Він включав розуміння як злочинів, так і покарань, а також процедури здійснення кримінального правосуддя. Також цей кодекс впровадив суворе покарання для низки злочинів і був заснований на принципах ясності, точності та рівності всіх перед законом.

Цей кодекс мав значний вплив на розвиток кримінального законодавства у багатьох інших європейських країнах, включаючи країни, що були під контролем або під впливом Наполеонівської імперії. Однак впродовж 19-го та 20-го століть він зазнав численних змін та реформ.

Наразі в сучасній Франції цей Кодекс не застосовується, оскільки в ньому багато разів були проведені перегляди та внесені зміни і сьогодні діє новий Кримінальний кодекс (Code pénal), який було прийнято у 1994 році.