Крішна III

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Крішна III
Народився939
Помер967(0967)
ТитулМагараджахіраджа
Термін939–967
ПопередникАмогаварша III
НаступникКоттіга Амогаварша
Конфесіяіндуїзм
РідРаштракути
БатькоАмогаварша III

Крішна III (*д/н —967) — магараджахіраджа (цар царів) держави Раштракутів у 939967 роках, відновив політичну та військову могуть своєї держави.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Зовнішня політика

[ред. | ред. код]

Походив з династії Раштракутів. За правління свого батька Амогаварші III отримав знання у військовій справі. У 939 році успадкував трон. Спочатку розпочав військову кампанію проти Гуджара-Пратіхарів, здолавши їх правителя Магіпалу I. За підсумками цієї війни Раштракути захопили Каланджару та Чітракуту.

На півдні розбив Рачамалу II із Західних Гангів (замість нього поставив свого данника Бутугу II), у 944 році під час походу переміг Чола, захопивши та пограбувавши міста Канчіпурам та Танджур. У 949 році вщент розбив Чола при Такколамі, вбивши Раджадітью. Того ж року завдав поразки державам Пандья та Чера. В результаті магараджа Сінґали (Шрі-Ланка) надіслав Крішні III данину.

Після цього рушив на північ, де проти нього виступив раджпутський клан Чандела. У 964 році раштракутське військо перемогло ворогів й змусило їх відступити на територію сучасного Раджастхана. Раджпути Парамара, Пратіхара, Сеуни визнали себе данниками.

Помер у 967 році, йому спадкував син Коттіга Амогаварша.

Внутрішня політика

[ред. | ред. код]

Намагаючись здобути прихильність знаті Крішна III надавав численні феодальні володіння. Це зрештою призвело до поступового посилення влади місцевої знаті, що при спадкоємцях Крішни призвело до послаблення та занепаду держави.

У культурі підтримував розвиток літератури мовою каннада. Протегував відомим на той час поетом Шрі Понна та Раджанкуши.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Kamath, Suryanath U. (2001). A concise history of Karnataka: from pre-historic times to the present. Bangalore: Jupiter books. LCCN 8095179