Кукса (посуд)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Кукса

Кукса (або фін. kuksa  ; швед. kåsa ) — різновид чашки для пиття дуоджі, яку традиційно вирізали з березового капу саами з північної Скандинавії .

Виробництво

[ред. | ред. код]

Капу надається груба форма, ретельно висушується, щоб запобігти розтріскуванню деревини, потім формується відповідно до місцевих традицій. Кукси з березового капу служать довше, ніж звичайні березові кукси . Спочатку кукси широко використовувалися в арктичних районах як особиста чашка для пиття; добре зроблена кукса прослужила би все життя.[1]

Догляд

[ред. | ред. код]

Традиційно кукси після використання лише обполіскували чистою водою та витирали тканиною. Миючі засоби не використовуються, оскільки багато хто вважає, що це пошкодить куксі .

Сучасна кукса

[ред. | ред. код]
Сучасна пластикова кукса (або кухоль )

Сьогодні традиційну куксу важко знайти за межами північної Скандинавії, частково через те, що кап рідко збирається в сучасному механізованому лісництві. З появою скляного, керамічного та металевого посуду для пиття вміння створювати такі витвори мистецтва дуоджі стало вмінням для проведення часу, а не основним ремеслом, як це було в минулому. Нині він також використовується для бушкрафту. Таким чином її вирізає особа, яка збирається ним користуватися, або це подарунок від друга.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. material that a Kuksa is made of: http://finnish-puukko.blogspot.com/2007/02/kuksa-ancient-lapland-drinking-cup.html [Архівовано 2017-09-05 у Wayback Machine.]


Зовнішні посилання

[ред. | ред. код]