Бушкрафт

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приготування лісового чаю

Bushcraft (від голландського «bosch» (ліс) і англійського «craft» (навичка, вміння, мистецтво)) — мистецтво життя в лісі, у ширшому сенсі — взагалі в природі.

Термін спочатку застосовувався стосовно виживання в буші, пізніше поширився на інші англомовні країни й розширив область значень до виживання в будь-яких диких природних умовах. Слово було популярним в Австралії, Новій Зеландії та Південній Африці. У широкий ужиток увійшло завдяки телевізійним передачам Рея Мірса, присвяченим мистецтву виживання в дикій природі.[джерело?] У нас цей термін почав застосовуватися не так давно і дискусії про його точне значення йдуть і досі.

Дослівно «бушкрафт» перекладається, як лісова майстерність чи навичка. Саме це словосполучення ввів в обіг канадський інструктор з лісового туризму і виживання в екстремальних природних умовах Морс Коханський.[джерело?] Оскільки цей цікавий чоловік вже в 80-х роках був дуже популярним у себе на континенті, то термін був підхоплений спочатку північноамериканськими туристами, любителями природи, а потім вже поширився по всьому світу. Треба відзначити, що поняття «бушкрафт» — це не заняття або певний спосіб життя, це саме вчення, навички, які можуть стати у пригоді і для тих, хто всього на день виїжджає в ліс, і для тих, хто постійно живе в дикій природі (професійні мисливці, геологи, працівники лісового господарства тощо). Звичайно, самі ці навички з'явилися не зненацька, просто так, вони були і є практично у кожного народу свої. Отож, це просто — здатність, при мінімумі інструментів і зручностей прожити в лісі, в дикій місцевості. Розведення вогню підручними засобами, будівництво житла за допомогою того, що можна забрати з собою в гущавину лісу, видобуток і приготування їжі, визначення рослин, вміння робити нові підручні інструменти за допомогою вже наявних (наприклад лучкову пилку, коловорот, киянку, можна зробити на місці табору за допомогою наявних деталей). Це все було і є в пам'яті кожного народу на Землі. Просто такі люди, як Морс, збирають і систематизують ці знання. Але Морс був не перший, хто почав говорити і писати про навички життя в лісі, як про науку або систему. Були й інші, одним з перших, якщо не найпершим, хто написав книгу про це, був американський траппер Хорас Кепхарт.

Бушкрафт[1] завжди поєднується із такими заняттями, як риболовля, полювання, сталкерство, спелеотуризм тощо.

Зважаючи на різноманітність термінів та понять для визначення «бушкрафту», можна систематизовано визначити дане поняття наступним тезисом: Бушкрафт — це сукупність знань та навичок виживання в дикій природі за допомогою поєднання людських та природних засобів та інструментів, які покликані симулювати перебування людини в умовах автономного виживання, водночас забезпечуючи людину гармонійним та комфортним життям в дикій природі.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Бушкрафт: полювання, риболовля, виживання, сталкерство. bushcraft.at.ua. Архів оригіналу за 13 квітня 2016. Процитовано 24 квітня 2016.

Література[ред. | ред. код]

  • Heiman, Scott (2021). "Bushcraft & survival BACK TO BASICS". Archery Action with Outdoor Connections. 47 (1): 38–42.

Посилання[ред. | ред. код]