Мандорла

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Преображення Господнє (мозаїчна ікона, прибл. 1200 року, Лувр)

Мандорла[1] (від італ. mandorla«мигдалина») — в християнському і буддійському мистецтві особлива форма німбу, сяйво овальної форми, витягнуте у вертикальному напрямі, усередині якого міститься зображення Будди, Христа або Богоматері (рідше святих).

Згідно однієї з версій, в християнську іконографію образ потрапив з буддійського мистецтва через Персію і Вірменію.[2] Більшість учених, проте, бачать витоки християнської мандорли в мистецтві Стародавнього Риму і Палестини[3]. Прадавні зображення Мандорли у базиліці Санта-Марія-Маджоре і монастирі Латому датуються V століттям н. е. — приблизно тим же часом, коли мандорла починає використовуватися у буддійському мистецтві[3].

Зображення Христа в мандорлі особливо властиве іконографії Преображення Господнього і Другого Пришестя; мандорла передає тут сяйво слави господньої. Це ж значення прославляння має мандорла і в іконографії Успіння Божої Матері. Починаючи з кінця XII століття мандорла стала використовуватися в іконографії Воскресіння Христова. Детальне богословське тлумачення «фаворське світло» отримало в колі ісихастів.

Мандорла може мати як витягнуту, овальну форму, так і форму круга. Колір мандорли, оскільки символізує сяйво, складається з кілець, розташованих в порядку висвітлення, — або до центру, або до країв. Сама мандорла часто буває зображена пронизаною тонкими золотими променями, або ці промені також можуть бути написані білою фарбою. Колір мандорли зазвичай синьо-блакитний або червоний, іноді вона позололочується. На іконі преподобного Андрія Рубльова «Преображення Господнє» зі святкового чину іконостасу мандорла зображена синьо-чорним кольором.

Див. також[ред. | ред. код]

Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]

  • Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Мандорла
  • Про мандорлу. Віктор Кутковий. Архів оригіналу за 29 листопада 2012. Процитовано 19 травня 2016.
  • L'Arc et la Mandorle. Архів оригіналу за 7 листопада 2007. Процитовано 19 травня 2016. (фр.)

Фототека[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інші назви — Vesica piscis (риб'ячий пухир) або ichthus.
  2. James R. Russell Christianity In Pre-Islamic Persia : Literary Sources//Encyclopaedia Iranica. Архів оригіналу за 29 листопада 2012. Процитовано 19 травня 2016.
  3. а б The Oxford Dictionary of Byzantium : у 3 т. / ed. by Dr. Alexander Kazhdan. — N. Y., Oxf. : Oxford University Press, 1991. — P. 1281-82. — ISBN 0-19-504652-8.