Маргарет Ейвері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маргарет Ейвері
англ. Margaret Avery
Народилася 20 січня 1944(1944-01-20)[3] (80 років)
Мангум, Оклахома, США
Громадянство США США
Діяльність акторка
Alma mater Point Loma High Schoold і Державний університет Сан-Францискоd (1965)
Роки діяльності 1972 — тепер. час
IMDb nm0001923

CMNS: Маргарет Ейвері у Вікісховищі

Маргарет Ейвері (англ. Margaret Avery; нар. 20 січня 1944) — американська актриса та співачка.

Біографія[ред. | ред. код]

Маргарет Ейвері народилася у невеликому місті Менгам в Оклахомі, дитинство провела у Сан-Дієго. Вона навчалася в Університеті штату Сан-Франциско, де отримала ступінь бакалавра педагогічних наук.

Її бажання стати актрисою виявилося на шкільних театральних виставах, під час її роботи вчителькою на заміну в одній із шкіл Лос-Анджелеса. Далі були вже професійні виступи на театральних сценах Лос-Анджелеса, а 1972 року відбувся її дебют на телебаченні. Того ж року Ейвері з'явилася на великому екрані у фільмі «Прохолодний вітерець», своєрідному «чорношкірому» рімейку фільму «Асфальтові джунглі», де актриса зіграла персонаж Мерілін Монро в оригінальній екранізації. Наступні роки Ейвері багато знімалася на телебаченні у другорядних ролях.

Великим успіхом для Маргарет Ейвері стала роль енергійної виконавиці блюзу Крок Ейвері в драмі Стівена Спілберга «Барва пурпурова», за яку вона була висунута на «Оскар» у номінації «Найкраща жіноча роль другого плану». Надалі вона продовжила виступати на телебаченні, де мала роль у телесеріалах «Вона написала вбивство», «Крутий Вокер», «Військово-юридична служба», «Пороги часу».

Останній раз на великому екрані Маргарет Ейвері з'явилася 2008 року у двох комедіях — Ласкаво просимо додому, Роско Дженкінс! та «Знайомство з Браунами». В даний час актриса живе в Лос-Анджелесі, беручи активну участь у роботі із проблемною молоддю.

Починаючи з 2013 року Ейвері грає роль матері головної героїні у серіалі «Бути Мері Джейн».

Фільмографія[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Virtual International Authority File[Dublin, Ohio]: OCLC, 2003.
  2. Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
  3. SNAC — 2010.

Посилання[ред. | ред. код]