Міністерство закордонних справ Індії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міністерство закордонних справ Індії
Ministry of External Affairs of India
विदेश मंत्रालय

Загальна інформація
КраїнаІндія Індія
Дата створення2 вересня 1946
Керівництво діяльністю здійснюєУряд Індії
Штаб-квартираПівденний корпус, будівля Секретаріату, Нью-Делі
Кількість співробітників4 888 (березень 2023)
Індійська дипломатична служба, категорія «А»: 1 011 осіб[1]
Річний бюджет18 000 крор рупій
(=2,3 млрд $, оцінка 2021—2022)[2]
МіністрСубраманьям Джайшанкар
www.mea.gov.in

Міністерство закордонних справ Індії (англ. Ministry of External Affairs of India, дос. «Міністерство зовнішніх справ Індії») — центральний орган виконавчої влади Індії, відповідальний за міждержавні відносини та реалізацію зовнішньої політики Індії. Роботу міністерства очолює профільний міністр. Міністерство представляє уряд Індії через посольства і відповідає за представництво Індії в ООН та інших міжнародних організаціях, а також за розширення впливу й захист інтересів Індії в усьому світі шляхом надання допомоги на розвиток іншим країнам на мільярди доларів.[3] Воно також консультує інші міністерства та уряди штатів щодо іноземних урядів і установ.

Міністерство є органом контролю за кадрами Індійської дипломатичної служби: остання повністю перебуває під його управлінням і наглядом.

Законодавчий нагляд за діяльністю цього міністерства здійснює Комітет із закордонних справ індійського парламенту.

Історія

[ред. | ред. код]

Спочатку це міністерство називалося Міністерством закордонних справ і відносин зі Співдружністю (англ. Ministry of External Affairs and Commonwealth Relations), залишаючись пережитком Британської Індії. Теперішню назву воно дістало 1948 року.[4] Посаду керівника цього міністерства суміщав до самої своєї смерті в 1964 році прем'єр-міністр Джавахарлал Неру, і лише тоді було призначено окремого міністра в ранзі члена уряду.

7 січня 2016 року міністерство об'єднали з Міністерством у справах заморських індійців (англ. Ministry of Overseas Indian Affairs).[5] Уряд заявив, що це рішення було ухвалено відповідно до «загальної урядової лінії мінімізації уряду та максимізації управління» і що це допоможе уряду усунути дублювання, а також непотрібні затримки.[6]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Parliamentary panel for ramping up manpower and funding for MEA. Hindustan Times (англ.). 21 березня 2023. Процитовано 8 квітня 2023.
  2. Union budget allocates over Rs 18,000 cr for external affairs ministry, Rs 7,149 cr for foreign aid. ANI News (англ.). Процитовано 2 лютого 2021.
  3. Six Charts to Make Sense of India's Budget for Foreign Policy.
  4. REPORT OF THE Ministry of External Affairs 1949-50 (PDF). Government of India. Процитовано 10 жовтня 2012.
  5. Sushma Swaraj [@SushmaSwaraj] (7 січня 2016). Hon’ble Prime Minister has kindly accepted my proposal. So MOIA will now be part of Ministry of External Affairs (Твіт) — через Твіттер.
  6. Government to merge overseas Indian affairs ministry with MEA - Times of India. The Times of India. Процитовано 25 січня 2018.

Посилання

[ред. | ред. код]