Народний вчитель СРСР

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Народний вчитель СРСР
рос. Народный учитель СССР
Країна  СРСР
Тип Медаль
Вручається: Вчителям шкіл, викладачам професійно-технічних навчальних закладів, працівникам навчально-виховних, методичних та інших установ органів освіти.
Підстава За особливі заслуги в навчанні та комуністичному вихованні дітей та молоді, видатну діяльність у галузі народної освіти.
Статус Не вручається
Нагородження
Засновано: 30 грудня 1977
Нагороджені:
Категорія:Народні вчителі СРСР (13)
Черговість

Народний учитель СРСР — почесне звання в СРСР, затверджене 30 грудня 1977 року. Після розпаду СРСР замінено на звання Народний вчитель Російської Федерації.

Положення про почесне звання «Народний учитель СРСР»[ред. | ред. код]

1. Почесне звання «Народний учитель СРСР» присвоюється Президією Верховної Ради СРСР вчителям шкіл і викладачам професійно-технічних навчальних закладів, працівникам навчально-виховних, методичних та інших установ органів освіти за особливі заслуги в навчанні та комуністичному вихованні дітей та молоді, видатну діяльність у галузі народної освіти.

2. Присвоєння почесного звання «Народний учитель СРСР» проводиться за поданням Міністерства освіти СРСР та Державного комітету СРСР з професійно-технічної освіти.

3. Особам, удостоєним почесного звання «Народний учитель СРСР», вручається грамота Президії Верховної Ради і нагрудний знак встановленого зразка.

4. Нагрудний знак «Народний учитель СРСР» носиться на правій стороні грудей і за наявності в осіб, удостоєних зазначеного звання орденів СРСР розміщується над ними.

5. Позбавлення почесного звання «Народний учитель СРСР» може бути зроблено тільки Президією Верховної Ради СРСР. З поданням про позбавлення вказаного звання можуть увійти до Президії Верховної Ради СРСР суд, Міністерство освіти СРСР або Державного комітету СРСР з професійно-технічної освіти.

Опис нагрудного знака «Народний учитель СРСР»[ред. | ред. код]

Нагрудний знак «Народний вчитель СРСР» посріблений, має форму правильного кола діаметром 30 мм, В центральній частині знака розташовано зображення розкритої книги та факела, по колу напис «Народний учитель СРСР», у верхній частині — серп і молот і дві лаврові гілки. знак облямований обідком.

На зворотному боці знака розміщено напис «Народний учитель СРСР — гордість радянського суспільства».

Всі зображення та написи опуклі.

Нагрудний знак за допомогою вушка та ланки з'єднується з посрібленою прямокутною колодкою, що має з боків виїмку. Уздовж підстави колодки йдуть прорізи. Внутрішня частина колодки вкрита червоною муаровою стрічкою. На зворотному боці колодка має шпильку для прикріплення знака до одягу.

Основа знака та колодка виготовляються з нейзильберу.[1]

Народні вчителі СРСР в Україні[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президії Верховної Ради СРСР від 30 грудня 1977 р. Архів оригіналу за 28 листопада 2016. Процитовано 8 червня 2012.