Не дихай

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Не дихай
Don't Breathe
Український постер
Жанр Хоррор
Трилер
Режисер Феде Альварес
Продюсер Феде Альварес
Сем Реймі
Роберт Таперт
Сценарист Феде Альварес
Родо Саягес
У головних
ролях
Джейн Леві
Стівен Ленг
Ділан Міннетт
Деніел Дзоватто
Оператор Педро Луке
Композитор Роке Баньос
Монтаж Ерік Л. Бісон
Луїз Форд
Гарднер Гулд
Кінокомпанія Ghost House Pictures
Дистриб'ютор B&H Film Distribution Company
Тривалість 88 хвилин
Мова англійська
Країна США США
Дата виходу 12 березня 2016 (SXSW)
6 жовтня 2016 (Україна)
Кошторис $9 900 000
Касові збори $147 100 000
IMDb ID 4160708
Наступний Не дихай 2
sonypictures.com/movies/dontbreathe

«Не дихай» (англ. Don't Breathe) — американський фільм жахів, знятий Феде Альваресом. Прем'єра стрічки відбулась 12 березня 2016 року на кінофестивалі South by Southwest в Остіні, а в український широкий прокат фільм вийшов 6 жовтня 2016 року. Фільм розповідає про трьох грабіжників, які забираються в будинок самотнього сліпого старця з метою вкрасти величезну суму грошей.

Сюжет[ред. | ред. код]

Роккі, Алекс і Мані заробляють на життя в Детройті пограбуваннями будинків, які вони здійснюють за допомогою ключів систем безпеки, які Алекс краде у свого батька. Награбоване вони продають через знайомого Мані, проте за останні грабежі вони виручають малу суму. Тому після деяких коливань вони йдуть на ризиковану справу — пограбування сліпого ветерана війни в Іраку, Нормана Нордстрома, який отримав 300 тисяч доларів як компенсацію за смерть своєї доньки, яку збила заможна жінка на ім'я Сінді Робертс. Вкравши ці гроші вони, особливо Роккі зі своєю маленькою сестрою Дідді, хочуть переїхати до Каліфорнії.

Наступної ночі грабіжники вламуються в будинок Нордстрома, думаючи що сліпий старий немічний. Не знайшовши грошей вони починають сваритися, у результаті чого Алекс залишає будинок. У цей час Роккі і Мані зненацька застають поряд старого, який прокинувся від галасу. Мані починає погрожувати йому пістолетом, однак старий з легкістю забирає у нього зброю і вбиває, так і не дізнавшись, що в будинку залишилися ще двоє грабіжників (Алекс після пострілів повернувся в будинок).

Після цього Норман забиває двері та вікна і перевіряє на очах у Роккі сейф, в якому виявляється набагато більше 300 тисяч доларів. Поки старий розбирається з тілом Мані, Алекс і Роккі крадуть всі гроші і спускаються в підвал, де знаходять зв'язану Сінді Робертс, яку вони в результаті звільняють. У цей час Норман здогадується, що в будинку є ще грабіжники, і стрімко спускається в підвал, де навмання стріляє з пістолета, вбиваючи Сінді.

Після низки перестрілок і бійок Норман сильно ранить Алекса і ловить Роккі. Він розповідає своїй новій полонянці, що Сінді носила його дитину, щоб замінити йому доньку, яку вона вбила. Старий збирається осіменити Роккі, але його збиває з ніг Алекс. Вони приковують Нормана, забирають гроші і вирішують не викликати поліцію, так як в будинку занадто багато їх крові. На виході з будинку звільнений Норман вбиває з пістолета Алекса, однак Роккі з грошима вдається втекти. Розібравшись з собакою Нормана і діставшись до машини Мані, вона не знаходить в ній ключі, і внаслідок старий знову її бере в полон і притягує до себе додому. Там вона, скориставшись моментом, активує сигналізацію і сильно б'є Нормана. Роккі забирає гроші і встигає втекти з дому до того, як з'являється поліція. Після деякого часу Роккі зі своєю сестрою Дідді очікує потяг на Лос-Анджелес. Перед посадкою вона помічає репортаж по телевізору, в якому говориться, що сліпий ветеран Норман Нордстром героїчно вижив після пограбування, убивши двох грабіжників.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Джейн Леві Роккі Роккі
Стівен Ленг Норман Нордстром Норман Нордстром (сліпий ветеран війни в Іраку)
Ділан Міннетт Алекс Алекс
Деніел Дзоватто Мані Мані
Франциска Теречік Сінді Робертс Сінді Робертс
Емма Берковічі Дідді Дідді (молодша сестра Роккі)
Крістіан Сагіа Рауль Рауль (знайомий Мані, який збуває грабоване)
Катя Бокор Джинджер Джинджер (мати Роккі та Дідді)
Сергій Онопко Тревор Тревор (хлопець Джинджер)

Виробництво[ред. | ред. код]

Зйомки фільму почались 29 червня 2015 року[1]. Увесь знімальний процес проходив в Угорщині, лише декілька кадрів були зняті в Детройті, де і відбувається дія фільму[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. On the Set for 7/6/15: J.K. Simmons Starts Shooting The Runaround, Sam Raimi Produced Thriller Rolls Cameras (англ.) . SSN Insider. 6 червня 2016. Архів оригіналу за 13 листопада 2015. Процитовано 14 вересня 2016.
  2. Dennis Harvey (13 березня 2016). SXSW Film Review: ‘Don’t Breathe’ (англ.) . Variety. Процитовано 14 вересня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]