Норз-Сістем (трубопровід для ЗВГ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Норз-Сістем (трубопровід для ЗВГ). Карта розташування: США
Буштон
Буштон
Платтсмаут
Платтсмаут
Айова-Сіті
Айова-Сіті
Рокфорд
Рокфорд
Іст-Чикаго
Іст-Чикаго
НПЗ Пайн-Бенд
НПЗ Пайн-Бенд
Бівер
Бівер
Пункти, з’єднані трубопроводом

Норз-Сістем (трубопровід для ЗВГ) – трубопровідна система в США, головна гілка якої прямує від ЗВГ-хабу в Канзасі до ряду штатів Середнього Заходу.

Історично у центральному Канзасі виник хаб по роботі зі зрідженими вуглеводневими газами, до якого відноситься розташований у Буштоні потужний фракціонатор та підземний комплекс зберігання компанії ONEOK. Їй же належить трубопровід Норз-Сістем, котрий транспортує з Канзасу у ряд штатів Середнього Заходу (Небраска, Айова, Іллінойс, Індіана) фракціоновані продукти – передусім пропан (активно використовується для опалення приміщень в холодний період та просушки врожаю сільськогосподарських культур), а також бутан, ізобутан і газовий бензин. При цьому система є бідирекціональною та, за потреби, дозволяє перекачувати весь зазначений спектр вуглеводнів назад до Буштона (або обмінюватись ними між різноманітними пунктами в зазначених штатах).

Крім того, оскільки до Норз-Сістем підключені численні НПЗ, по ній в обох напрямках здійснюється транспортування бутану нафтопереробних заводів (Refinery Grade Butane). При перекачуванні цього продукту на південь існує можливість прийому у трубопровід бутану з НПЗ Пайн-Бенд у Міннесоті.

Окремі підсистеми також забезпечують:

- обмін етан-пропановою сумішшю (сировина для нафтохімічної промисловості) з іншими пунктами канзаського ЗВГ-хабу (можливо відзначити, що з Конвея на Середній Захід прямує призначений для цього продукту спеціалізований трубопровід Ethane-Propane Mix);

- доправлення до канзаського хабу нерозділеної суміші ЗВГ з округів Бівер (західна Оклахома) та Сюорд (південно-західний Канзас).

Загальна довжина трубопроводів системи становить 1585 миль, а її пропускна здатність дорівнює 134 тисячам барелів на добу. Система має власні сховища із об’ємом майже у 1 млн барелів.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NGL. www.oneok.com. Архів оригіналу за 11 квітня 2020. Процитовано 14 січня 2020.
  2. Oneok north system tariff. Архів оригіналу за 14 січня 2020.