Пригоди піонерки Ксені

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пригоди піонерки Ксені
Розробник Майкл Деніо
Видавець Color Dreams (NES)
Жанр(и) Платформер
Платформа  MS-DOS
Дата випуску 1991
Режим гри  Однокористувацька гра
Творці
Ігродизайнер(и) Сергій Самойленко та Владислав Коломиєць
Програміст(и) Юрій Лесюк

Приго́ди піоне́рки Ксе́ні — українська відеогра 1991 року[1] в жанрі платформера, одна з перших відеоігор українською мовою. Гру створила команда розробки з Чернігова на чолі з Юрієм Лесюком[1] на основі американського платформера Captain Comic.

Розробка[ред. | ред. код]

На початках «Пригоди піонерки Ксені» були лише експериментом та спробою українських розробників модифікувати ігрові програми та перевірити чи можливо надалі писати такі програми самостійно. Як зазначає розробник української версії Юрко Лесюк, гру було випущено на зло розробнику оригінальної версії гри[1]:

Пригоди піонерки Ксені зроблено в пику американському програмістові Михайлу Деніо, щоб він, зараза, міг подивитися, на що здатен розлючений украінський програміст

Адаптацію гри було виконано за період близько 4 тижнів, з яких тиждень пішов на те, щоб відновити текст програми, два — на написання графічних редакторів і тиждень на корекцію програм.

Юрко Лесюк у документації до гри також прокоментував роботу над предметами, що їх шукає головна героїня[1]:

Я позмінював предмети, що шукає Ксеня, а назв іх на картинці перед грою не дав, так що, якщо ви вигравали в Коміка, то вам буде цікаво взнати, що вона може знайти на планеті Піонерія.

У цій самій документації Лесюк зазначає, що хоч гра і була зроблена на зло американському розробнику, він його дуже заповажав після того, як мав змогу попрацювати над його програмою. Цікавим може видатись і те, що український розробник називає Майкла Деніо Михайлом, а відтак і «Мішою»[1]:

...чи якщо  у вас  взагалі  є  питання  про  написання  ігрових  програм,  то, оскільки з Мішою поговорити важко (він бо ж в Америці ),  можете звернутись до мене.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Файл KSENi.DOC [Архівовано 2022-08-20 у Wayback Machine.] з дистрибутиву гри.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]