Принцеса Сотоорі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Принцеса Сотоорі
Країна  Японія
Батько Імператор Одзін
Брати, сестри Yatanohimemikod, Kusaka no Hatabi no Himemikod, Prince Ōyamamorid, Prince Uji no Wakiiratsukod, Wakanuke-Futamata no Mikod, Імператор Нінтоку, Oshisaka no Ōnakatsu no Himed і Q11493025?

Принцеса Сотоорі[1] (яп. 衣通郎姫) — принцеса, згадана у японських хроніках. Сотоорі прославилася своїм умінням писати вірші (вака) і тому відома як одна з трьох божеств поезії в шінто.

У «Ніхон Сьокі» вона виступає коханкою імператора Інґьо, будучи про цьому молодшою сестрою імператриці Онока-хіме Онодзака. Спочатку вона проживала у Фуджівара-но-Мія (тепер — місто Касіхара, префектура Нара), але через ревнощі сестри змушена була переїхати в Чіну-но-Мія (Ідзумі-Сано, префектура Осака). Імператор продовжував таємно навідувати Сотоорі, але після нарікань дружини його візити ставали все рідшими.

У провінції Кії вона відома як Тамацушіма-хіме, одна з трьох божеств поезії. У місті Вакаяма (префектура Вакаяма) є святиня, яку вона ділить з двома іншими божествами поезії — Вака-хіме-но-Мікото та імператрицею Дінґу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Всесвіт. Видавничий дім "Всесвіт. 2000. с. 158. Процитовано 9 жовтня 2022.