Вакаяма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вакаяма
Положення міста
Країна Японія
Острів Хонсю
Регіон Кінкі
Префектура  Вакаяма
ISO 3166-2 30201-5
34°14′ пн. ш. 135°10′ сх. д. / 34.233° пн. ш. 135.167° сх. д. / 34.233; 135.167Координати: 34°14′ пн. ш. 135°10′ сх. д. / 34.233° пн. ш. 135.167° сх. д. / 34.233; 135.167
Площа 209,23 км² (1 жовтня 2007[1])
Населення 370 978 осіб (1 липня 2008[2])
Густота 1773.1 осіб / км²
city.wakayama.wakayama.jp(яп.)
Мапа

Вакаяма у Вікісховищі

Вакаяма (яп. 和歌山市, わかやまし, вакаяма сі [3]) — місто в Японії, у північній частині префектури Вакаяма, адміністративний центр цієї префектури. Входить до списку центральних міст Японії.

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Місто Вакаяма виникло на основі однойменного призамкового містечка 17 століття. Протягом періоду Едо воно служило політико-адміністративним центром Вакаяма-хану та провінції Кії, володіння кіїських Токуґава, родичів всеяпонських сьоґунів.

Вакаяма є найбільш густонаселеним пунктом регіону Кінкі після Осаки і Кобе. В місті проживає 40 % усіх жителів префектури Вакаяма, проте площа самого міста не перевищує 4 % площі цієї префектури.

Символи міста[ред. | ред. код]

Емблема Вакаями — зображення шестикутної зірки, всередині якої розміщене коло з трьома вістрями. Вістря уособлюють гори (яма), які оточують місто з півночі, сходу і півдня. В середині кола знаходиться стилізований ієрогліф 和 (ва), оточений знаком ◎, який є стилізованим зображенням знаку катакани カ (ка). Три елементи — ва-ка-яма складають назву міста.

Прапор Акіти

Прапор Вакаями — полотнище білого кольору, сторони якого співвідносяться як 2 до 3. В центрі полотнища розміщена емблема міста блакитного кольору.

Азалія
Камфорне дерево

Символ-квітка Вакаями— азалія. Її було вибрано 1974 року серед сотні квіток-кандидатів шляхом масштабного опитування мешканців міста.

Камфорне дерево є деревом-символом Вакаями. Його часто можна побачити в околицях японських синтоїстських святинь та парків міста. Дерево було затверджено міським символом у 1974 році.

Географія[ред. | ред. код]

Вакаяма — важливий морський порт на шляху між Тихим океаном і Внутрішнім Японським морем.

Вакаяма розташована в однойменній рівнині у гирлі річки Кінокава у північно-західній частині півострова Кії. З півночі, сходу і півдня місто оточують гори і пагорби, багаті на джерельні води. На заході Вакаяму омивають води протоки Кітан, що сполучає Тихий океан і Внутрішнє Японське море.

Вакаяма межує на півночі з містом Ханнан та містечком Місакі префектури Осака. На сході і півдні місто має спільний кордон з містами Кайнан Кінокава й Іваде префектури Вакаяма.

Площа міста Вакаяма складає &&&&&&&&&&&&0209.0230000209,23 км². Його довжина з півночі на південь дорівнює близько 17,5 км, а з заходу на схід — 29,0 км. Найвища точка Вакаями становить 490 м[4].

Клімат Вакаями вологий субтропічний. Середня температура повітря у 2005 році становила 16,8 °C. Найнижча температура дорівнювала −1,7 °C, найвища — 36,4 °C. Середня кількість опадів відносно низька порівняно з іншими містами Японії — 1420,5 мм на рік. Середня вологість повітря становила 64 % у 2005 році. Зима в Вакаямі малосніжна і тепла, а літо спекотне і багате на дощі.[4]

Історія[ред. | ред. код]

Територія Вакаями була заселена в період палеоліту і неоліту. У 4 — 7 століттях вона увійшла до складу молодої японської держави Ямато. Через століття центральний уряд провів адміністративну реформу і Вакаяма стала складовою південної провінції Кії[5].

З землями Вакаями пов'язані давньояпонські міфи про богиню сонця Аматерасу та завойовницю Кореї імператрицю Дзінґу. Ці міфи записані у стародавніх японських хроніках «Записи про справи давнини» та «Аннали Японії», які свідчать що Вакаяма відігравала важливу стратегічну роль для яматоського Імператорського двору.

У 12 — 16 століттях центр сучасної Вакаями називався місцевістю Сайка[6]. Вона перебувала під владою місцевої дрібної самурайської знаті — сайківців[7]. Система їхнього управління була колегіальною і запобігала виокремленню авторитарного регіонального лідера. Сайківці одними з перших в Японії налагодили виробництво власної вогнепальної зброї і успішно обороняли свій місцевий союз від зовнішніх ворогів, зокрема Оди Нобунаґи. Місцевим героєм, який боровся проти нього за незалежність земляків був Судзукі Маґоїті, знаний в японських легендах пізнішого часу як «стрілець Маґоїті з Сайки».

1585 року об'єднувач Японії Тойотомі Хідейосі підкорив свободолюбних сайківців і спорудив на їхній батьківщині замок. Він назвав його Вакаяма — «гора пісень», на честь сусідньої затоки Ваканоура — «затока пісень». Під цим замком виникло призамкове містечко, яке стало основою сучасного міста Вакаяма.

5-й володар Вакаяма-хану, який став 8-м сьоґуном Японії — великий реформатор Токуґава Йосімуне.

Після битви при Секіґахара 1600 року в Японії було встановлено сьоґунат роду Токуґава, а на землях Вакаями — Вакаяма-хан, який передали в управління союзному роду Асано. Через 19 років Асано переправили до Хіросіми, а Вакаяма з усією провінцією Кії, доходом у 555 тисяч коку, дісталася гілці сьоґунського роду — кіїським Токуґава. Протягом 17 — 19 століття вони займалися розвитком Вакаями, перетворивши її на 7-е за величиною населення містечко Японії. За цей час один з правителів Вакаями, Токуґава Йосімуне, обіймав пост 8-го сьоґуна Японії.

У результаті відновлення в країні прямого імператорського правління 1868 року та адміністративної реформи 1871 року володіння кіїських Токуґав були перетворені у префектуру Вакаяма. Її адміністративним центром стало містечко Вакаяма, яке 1 квітня 1889 року отримало статус міста.

В період між двома світовими війнами Вакаяма була важливим стратегічним пунктом Японської імперії. В місті знаходилися металургійні заводи компанії Сумітомо. 9 липня 1945 року, під час Другої світової війни, авіація США варварськи розбомбила місто[8].

У 1950-1960-х Вакаяму відродили з попелу. Символом відновлення стала реконструкція міського замку у 1958 році.

1997 року Вакаяма була зарахована до списку центральних міст державного Японії.

Пам'ятки[ред. | ред. код]

Пам'ятка
Опис
Пам'ятка
Опис
Замок Вакаяма — замок кіїських Токуґава періоду Едо, політико-адміністративний центр містечка Вакаяма і провінції Кії пізнього середньовіччя. Фортпост роду Токуґава в Західній Японії. Парк Йосуй — парк кіїських Токуґава створений за проектом кіотських аристократів. Вважається одним з найгарніших японських ставкових парків.

Міста-побратими[ред. | ред. код]

Вакаяма підтримує дружні відносини з 4 містами світу[9]:

Уродженці[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Статистика Інституту географії Японії// Сайт Інституту географії Японії. Переглянуто 27 серпня 2008 [1].
  2. Статистика префектури Вакаяма // Сайт префектури Вакаяма. Переглянуто 30 серпня 2008 [2].
  3. Дослівне значення: «гора пісень».
  4. а б Статистичні дані з сайт міста Вакаяма. Архів оригіналу за 28 травня 2008. Процитовано 16 серпня 2008.
  5. Свідоцтвом яматоського панування залишки скупчення курганів Івасе-Сендзука (岩橋千塚古墳群)
  6. Японською: 雑賀.
  7. Японською: 雑賀衆. Єзуїтські місіонери 16 століття називали сайківців «заможними селянами».
  8. Під час бомбардування згорів Вакаямський замок і багато культурних надбань міста, а також постраждало близько 113 тисяч жителів, серед яких загинули 1 208 осіб, а близько 4560 осіб зазнали поранень різних ступенів тяжкості.
  9. Дані сайту міста Акіта [3] [Архівовано 11 грудня 2008 у Wayback Machine.].

Посилання[ред. | ред. код]