Прєдєл-Е

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Прєдєл-Е (рос. Предел-Э) — російська мобільна берегова загоризонтна РЛС підвищеної прихованості ЗС РФ.

Історія створення[ред. | ред. код]

МБРЛС ЗГВ "Предел-Э" публічно у РФ демонструється з 2017 р. з виставки "Армия-2017". Також її активно демонстрували й у наступні роки.[1]

Прототип представлено у 2021 році на 10 Військово-морському салоні.

Вперше готовий комплекс презентований у червні 2023 року.

Конструкція та параметри[ред. | ред. код]

Вартість: $200 млн (2023).

Заявлений радіус виявлення кораблів: 400 км. (Було вказано, що це досягнуто завдяки використанню ефекту аномального розповсюдження радіохвиль, яке відбувається у приводяному шарі атмосфери у так званому "волноводі випарення").

"Прєдєл-Е" розроблено для оснащення постів берегової системи моніторингу надводної та повітряної обстановки на відстанях, що перевищують радіогоризонт, з метою контролю території та виявлення порушення кордонів. Мобільна берегова РЛС "Прєдєл-Е" призначена для виявлення, супроводу та видачі цілевказівок по надводним і низьколітаючим повітряним цілям. Система використовує активні фазовані антенні решітки (АФАР) та інші технології, які, за даними розробника, дозволяють збільшувати дальність виявлення у 10-15 раз у порівнянні з дальністю радіогоризонту. Треба підкреслити, що точні параметри цієї РЛС засекречені.

Бойове застосування[ред. | ред. код]

РЛС "Прєдєл-Е" використовують ЗС РФ з 2023 року. 28 серпня 2023 зафіксовано перший випадок знищення "Прєдєл-Е". Відбулось це в Херсонській області. Одночасно з "Прєдєл-Е" був знищений мобільний комплекс РЕБ "Леєр-2".[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Знищена загоризонтна РЛС "Предел-Э" - чи дійсно вона така унікальна та про що говорить її ураження (укр.). 29 серпня 2023. Процитовано 29 серпня 2023.