Ратафія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ратафія — це багатозначний термін, котрий використовується найперше для позначення солодких алкогольних напоїв, рідше есенції зі смаком гіркого мигдалю, бісквіту зі смаком ратафії, печива, яке споживається разом з ратафією, сорту вишні.

Етимологія назви

[ред. | ред. код]

Назва ратафія походить від тосту, який виголошували креоли французького походження, коли успішно довершували торг. Тоді торгові партнери потискаючи собі руки, вигукували латиною „Rata fiat!” (хай буде згода) і запивали угоду келихом настоянки [1].

Лікери

[ред. | ред. код]

Лікери Ratafia — це алкогольні напої, які отримують настоюванням плодів і ягід на спирті. Існують різні рецепти приготування таких настоянок.

Найперше в 60-х роках XVIII ст. обов’язковим чи навіть єдиним компонентом ратафії були ядра кісточок різних плодів: абрикосів, вишень, волоських горіхів, персиків, слив, мигдалю. Пізніше в XIX ст. більшість ратафій готували тільки на м’якоті, соках і сиропах соковитих плодів: айви, абрикосів, винограду, вишень, полуниці, малини, смородини та ін. Інший тип ратафій робили з лимонної кірки або кірки померанця (бігардна, померанцева ратафія). В деякі ратафії додавали прянощі: гвоздику, розмарин, кардамон, корицю, мята, мускатний горіх, аніс, різні види перцю. Обов’язковим компонентом ратафії був цукор.

Ratafia dels Raiers, tipico della Catalogna

У XVIII ст. Міцність Ратафії доходила до 60-70 %, в подальшому неухильно знижувалася і до кінця XVIII – початку XIX ст. становила 20 - 45 %. Ратафії XVIII ст. виготовляли на основі високоякісного спирту. Рецептура і технологія були розроблені дуже детально, опис виготовлення деяких ратафій займає по 2-3 сторінки. Як вважається, вже в XIX ст. ратафії стали рідкістю в зв’язку з нерентабельністю виробництва (висока вартість, великі витрати праці, необхідність роботи майстрів високої кваліфікації і особливих матеріалів на зразок риб’ячого клею карлук).

Характерною особливістю багатокомпонентних настоянок типу tutti frutti є вміст різних гатунків овочів та фруктів а також великий вміст цукру[2]. Весь процес приготування таких настоянок може проходити з весни до осені, тому що тільки за такий час можна зібрати плоди, які дозрівають у різний час протягом року. Іноді, ратафії готуються змішуванням (купажування) свіжих соків, спирту, ароматизаторів і цукру.

Ратафії характерні для середземноморських районів Іспанії, Італії та північного сходу Франції (Шампанське та Бургундія), Західної України, Польщі. У південно-центральному регіоні Італії (зокрема в Молізе та Абруццо) ратафію виготовляють виключно зі свіжої вишні та вин Монтепульчано д'Абруццо.[8]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Ratafia czyli nalewka wieloowocowa – tocokocham.com (pl-PL) . Процитовано 29 січня 2022.
  2. Ratafia krok po kroku - najlepsze przepisy na pyszną nalewkę krok po kroku. fajnyogrod.pl. Процитовано 29 січня 2022.