Рекітське сузір'я

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Логотип фестивалю

«Рекітське сузір'я» — міжнародний дитячий і молодіжний мистецький фестиваль-конкурс, що з 2003 року щорічно проводиться в Міжгірському районі Закарпатській області в першій декаді липня.

Перевага для участі у фестивалі надається дітям, які позбавлені батьківської опіки, із багатодітних та малозабезпечених родин, які живуть у гірській та сільській місцевостях, а також на території, яка забруднена Чорнобильською АЕС.

Окрім конкурсів, у програмі фестивалю — творчі зустрічі, тренінги, майстер-класи.[1]

Історія фестивалю[ред. | ред. код]

Фестиваль заснувала «Мала академія літератури і журналістики» з ініціативи її ректора Василя Тарчинця.

Вперше проведений 5-8 липня 2003 на околиці села Рекіти в урочищі Тисовець, на межі між Закарпатською і Львівською областями. З того часу проводиться щорічно — в урочищі Тисовець відбулося п'ять фестивалів (2003—2007)

Під час Першого фестивалю змагання проводилися у чотирьох номінаціях: «Поезія», «Проза», «Журналістика», «Малюнок». У першому фестивалі взяло участь більше тисячі дітей, їх наставників, та гостей із Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської, Волинської областей та міст Києва, Чикаго (США), Прага (Чехія).

З 2008 фестиваль проводиться у селищі Міжгір'ї, на базі Міжгірського професійного ліцею.

2020 року у зв'язку з пандемією КОВІД-19 XVII фестиваль проведений у дистанційному режимі[2][3] на вебпорталі „Міжнародна Академія літератури і журналістики” (МАЛіЖ).[4] Цього року фестиваль пройшов під гаслом «Почуйте нас! Діти світу за мир!». Його учасниками стали школярі з 17 країн.[5]

Станом на кінець 2020 учасниками фестивалю за увесь час його проведення було понад 4 тисячі дітей, 176 конкурсантів отримали Гран-прі.[4]

Конкурсні номінаці і відзнаки[ред. | ред. код]

У конкурсних творчих змаганнях, у кожній із 13 номінацій учасники можуть отримати Гран-прі та диплом І, ІІ, ІІІ ступеня.

Крім того за підсумками фестивалю присвоюються звання лауреатів:

  • мистецької премії ім. Володимира Івасюка у номінації «Авторська пісня» — від Львівського обласного козацького товариства "Міжнародна асоціація «Козацтво»
  • мистецької премії ім. Василя Пилип'юка у номінації «Художнє фото» — від Львівського обласного козацького товариства "Міжнародна асоціація «Козацтво»
  • премії ім. Наталки Петренко у номінації «Поезія» — засновано канцлером Львівського університету бізнесу і права Янковською Ларисою Анатоліївною,
  • літературної премії ім. Володимира Ковалика у номінації «Проза» — заснував голова Закарпатської філії-відділення благодійного фонду М.Томенка «Рідна країна» Сербайло Андрій Андрійович.
  • премії Андрія Бокотея У номінації «Малюнок» — заснував лауреат Державної премії ім. Т. Г. Шевченка, митець Бокотей Андрій Андрійович.

Є також номінації: «Журналістика», «Літературно-мистецька композиція», «Етнографія і народні промисли», «ІТ, робототехніка та авіамоделі», «Хореографія», «Електронні ЗМІ», «Дитяче та юнацьке радіо», «Кіно і відео».

Кращі літературні твори учасників фестивалю опубліковані в чотирьох друкованих збірках, вибраних творів "Рекітське сузір'я"

Підтримка фестивалю[ред. | ред. код]

Президент фестивалю Андрій Андрійович Шекета разом зі своєю командою, здійснює підготовку до фестивалю, упродовж всього року та забезпечує його проведення.

Закарпатська обласна адміністрація та Закарпатська обласна рада — надають Гран-прі фестивалю.

Міжгірська районна державна адміністрація та районна рада залучає до участі у фестивалі школярів, виділяє транспорт для зустрічі та від'їзду учасників і гостей фестивалю, проведення екскурсій, забезпечує озвучення фестивалю, вирішує інші побутово-технічні питання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Василь Пилипчинець, Василь Нитка (23 липня 2016). «Рекітське сузір’я» — третій міст миру. Голос України.
  2. Фестиваль "Рекітське сузір’я" на Міжгірщині цьогоріч – в онлайн-форматі. Закарпаття онлайн. 26 червня 2020. Архів оригіналу за 17 серпня 2020.
  3. На Закарпатті завершується фестиваль "Рекітське сузір'я". Depo.ua. 13 серпня 2020. Архів оригіналу за 1 березня 2022.
  4. а б Відкрито XVII Міжнародний дистанційний фестиваль-конкурс юних талантів «Рекітське сузір’я – 2020». Департамент освіти і науки Закарпатської обласної державної адміністрації. 16 липня 2020.
  5. Василь Тарчинець (24 жовтня 2020). Голосисті трембіти — кличуть у Рекіт. Голос України. Архів оригіналу за 26 листопада 2020. Процитовано 20 листопада 2020.

Посилання[ред. | ред. код]

Зовнішні відеофайли
 Фестиваль «Рекітське сузір’я» цьогоріч – в онлайн-форматі на YouTube
 П’ятнадцятий фестиваль дитячої творчості «Рекітське сузір’я» відкрили 5 липня в Міжгір’ї на YouTube