Ресивер (резервуар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сталевий ресивер горизонтального розташування

Реси́вер  (англ. receiver — приймач, від англ. receive — отримувати, приймати, вміщувати) — пневмопосудина (резервуар) для нагромадження під тиском пари або газів з метою подачі їх куди-небудь (наприклад, на пневмопривод чи циліндр парової машини)[1].

Герметична ємність (частіше за все сталева посудина) для нагромадження газів, пари чи стисненого повітря, а також для вирівнювання їх тиску у разі нерівномірної витрати або надходження. Одночасно в ресиверах компресійних установок відбувається відокремлення від нагромаджуваних газів крапель оливи та рідини (конденсату).

У парових машинах ресивером називається теплоізольована труба, що сполучає циліндри високого і низького тисків[2].

Ресивер (рідкого) холодоагенту — ємність для зберігання рідкого холодоагенту. Призначений для збору рідини після конденсатора для рівномірної подачі холодоагенту у випарник і створення запасу холодоагенту в системі. В схемі холодильної машини ресивери бувають чотирьох видів: лінійні, дренажні, циркуляційні і захисні[3].

При фільтруванні продуктів збагачення для розділення водоповітряної суміші на рідину і повітря застосовують ресивери з радіальним і тангенціальним введенням суміші.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. ДСТУ 3455.4-96 Гідроприводи об'ємні та пневмоприводи. Частина 4. Кондиціонери робочого середовища, гідропосудини та пневмопосудини, гідропроводи та пневмопроводи. Терміни та визначення.
  2. «Ресивер» в УРЕ
  3. Пастернак С. Ф., Зуев Ю. Ф. Холодильные машины и установки. — М.: Транспорт, 1982. — 335 с.

Література[ред. | ред. код]