Роберт Стек

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Роберт Стек
Роберт Стек (1956)
Роберт Стек (1956)
Роберт Стек (1956)
Ім'я при народженні Роберт Ленфорд Модіні Стек
Robert Langford Modini Stack
Народився 13 січня 1919(1919-01-13)[1][2][…]
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США[1]
Помер 14 травня 2003(2003-05-14)[1][2][…] (84 роки)
Беверлі-Гіллз, окр. Л.-Анджелес, Каліфорнія, США
  • інфаркт міокарда
  • Поховання Кладовище Вествуд
    Громадянство  США
    Діяльність актор, актор озвучування, характерний актор, телеактор, кіноактор, кінопродюсер
    Alma mater Університет Південної Каліфорнії і Bridgewater State Universityd
    Роки діяльності 19392001
    У шлюбі з Rosemarie Bowed
    Діти Елізабет Стек
    Чарльз Стек
    Брати / сестри James Stackd
    IMDb nm0821041
    Нагороди та премії

    CMNS: Роберт Стек у Вікісховищі

    Роберт Стек (англ. Robert Stack; нар. 13 січня 1919 — пом. 14 травня 2003) — американський актор.

    Молоді роки[ред. | ред. код]

    Роберт Стек з'явився на світ 13 січня 1919 року в Лос-Анджелесі. Він був молодшим сином багатого бізнесмена Джеймса Ленфорда Стека та його дружини Елізабет Модіні Вуд. Його старшого брата, як і батька, звали Джеймс Ленфорд. Батьки розлучилися, коли йому був лише один рік. Коли ж йому виповнилося три, мати забрала його з собою до Європи. Старший син залишився із батьком в Америці. До шести років Роберт не знав англійської, зате вільно володів італійською та французькою мовами. Але Джеймс Ленфорд-старший та Елізабет знайшли спільну мову і вирішили одружитися знову. Роберт із матір'ю повернувся до Сполучених Штатів.

    У підлітковому віці хлопець добре стріляв по тарілочках. 1935 року він навіть став другим на національному чемпіонаті в Клівленді. У нього почали брати уроки такі зірки Голлівуду як Керол Ломбард та Кларк Гейбл. Вони подружилися із Робертом і часто запрошували його на полювання або риболовлю. Стек згодом вступив до Університету Південної Каліфорнії, де прослухав курс драматичного мистецтва. Після закінчення навчання він опинився на студії Universal.

    Кінокар'єра[ред. | ред. код]

    1939 року відбувся його дебют на екрані. Він зіграв молодого розбещеного юнака, «хіт сезону» серед дівчат вищого світу, в якого закохується юна героїня Діни Дурбін. Прем'єра фільму відбулася 8 листопада. Зранку наступного дня Стек прокинувся знаменитістю. Він зіграв ще в одному фільмі із Діною. Цього разу він грав звичайного сусідського хлопця Дона, в якого все в житті вирішено, і він не збирається марно витрачати слова на компліменти своїй подружці Пінкі. Але така неуважність ледве не вартувала йому нареченої, коли у двері завітав молодий вчений з великого міста. 1942-го Роберт зіграв разом зі своєю колишньою ученицею Керол Ломбард в антивоєнній комедії «Бути чи не бути».

    З Розмарі Бов, 1961 рік.

    Ломбард незабаром загинула в авіаційній катастрофі, а Стек в цьому ж році записався до армії. У війську він став артилеристом, і його відправили на флот. По закінченні Другої Світової війни Роберт повернувся додому, а 1948 року відновив свою кар'єру, зігравши у фільмі «Побачення із Джуді», де його партнеркою стала Джейн Пауелл. Одним з найулюбленіших фільмів актора став «Тореадор та Леді», який продюсував його приятель Джон Вейн. Зйомки проходили у сонячній Мексиці. Це були дикі часи, текіла лилася річкою. А після кількох смішних історій Стек став легендою навіть серед місцевих.

    Особисте життя[ред. | ред. код]

    Роберт Старк був одружений із Розмарі Бов. Весілля відбулось у 1956 році. З моменту укладення шлюбу подружжя не розлучалися.

    Хвороба та смерть[ред. | ред. код]

    У 2002 році актор пройшов хімієтерапію, щоб зупинити невиліковну хворобу. Після терапії Стек прожив трохи більше року. Він помер у Лос-Анджелесі 14 травня 2003 року.

    Вибрана фільмографія[ред. | ред. код]

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. а б в Deutsche Nationalbibliothek Record #140522247 // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
    2. а б Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    3. а б SNAC — 2010.

    Посилання[ред. | ред. код]