Рокитянський Микола Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рокитянський Микола Іванович
Народився 1911 рік
с.Хмелів Роменського повіту Полтавської губернії
Помер
США
Діяльність вчений

Рокитянський Микола Іванович (нар. 1911, село Хмелів Роменського повіту Полтавської губернії, наразі Роменського району Сумської області — США - професор Каліфорнійського коледжу.

Біографія[ред. | ред. код]

Рокитянський Микола Іванович народився в 1911 році в родині залізничника в селі Хмелів Роменського повіту Полтавської губернії. У Хмелові закінчив школу. Його батько, уродженець цього ж села, трудився виконробом на спорудженні Китайсько-Східної залізниці. Пізніше Іван Рокитянський був залишений для її обслуговування. Мати Миколи Івановича родом із Чернігівщини. Коли розпочалися конфлікти на згаданій залізниці, сім’я переїхала до США. У Каліфорнії Микола навчався в Стенфордському університеті, який був заснований залізничним магнатом Лілендом Стенфордом із дружиною Джейн Летроп. По закінченню навчання Рокитянський Микола Іванович працював у слов’янському відділенні бібліотеки Конгресу США, потім у Міністерстві освіти.

На початку 60-років минулого століття Рокитянський у складі делегації Сполучених Штатів Америки відвідав Україну з метою вивчення досвіду системи радянської освіти. За результатами поїздки науковець написав книгу.

У 1988 році Микола Іванович знову завітав в Україну та побував у рідному селі Хмелові.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Сумщина в іменах. Енциклопедичний довідник. Суми: Рекламно-видавниче об'єднання «АС Медіа», Сумський державний університет, 2003.
  • Северин В. П., Северин М. В. Літопис Роменщини в подіях та особистостях /XVI-XXI ст./ — Суми, ПВП «Видавничий будинок «Еллада», 2020.