Сандо Кайсен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сандо Кайсен
Ім'я при народженні Ален Станіслас Кристашек
Народився 18 травня 1952(1952-05-18) (72 роки)
Нойон, Франція
Країна  Франція
Місце проживання Франція Франція
Діяльність буддистський монах
Відомий завдяки завдяки розповсюдженню вчення школи Сото-сю в Європі
Знання мов французька[1]
Конфесія Дзен-буддизм,
традиція Сото-сю
Див. також: Кайсен

Майстер Сандо Кайсен є старшим учнем Тайсена Десімару та главою монастиря «Сяюча вершина» у Франції, в регіоні Дордонь. Має сангху у Києві.

Мені б хотілося, щоб всі зрозуміли істинний сенс практики. Щоб кожен жест, кожна дія були свідомі, осягнуті у витоку, для того, щоб знати, що ми робимо в доджо і в житті.

У монастирі двічі на місяць проводяться ретрити (сесіни), в яких беруть участь як ченці і черниці, так і миряни. Вже 22 роки Кайсен очолює місією у Франції і в країнах Східної Європи: у Польщі, Чехії, Словаччині, в Росії і в Україні. Його місія надихається і підтримується майстром Косака Кию, з храму Сенгаку-дзі в Токіо і Текуфу Хонда Роши, главою храму Дзуїсеки-дзі у Фукуоці.

Сандо-Кайсен зустрівся з майстром Тайсеном Дешимару в 1968 році, незадовго до свого від’їзду до Китаю, де він практикував недалеко від древнього монастиря Шостого патріарха Хуейнена в Няньянг, в храмі в горах Вайфангшань. У 1979 році він отримав присвячення в ченці і 10 років опісля очолив місію в Східній Європі.

Сандо-Кайсен створив колекцію «В серці Розуму», записавши 18 дисків з ученням . Він є автором 22 книжок, виданих в Польщі, Україні, Чехії і Словаччині. У Франції вийшли дві його книжки «Дух петонга» і «Чисте бачення». Російською мовою доки опубліковано три книжки: «Дзадзен», «Лекції щодо тиші» і «Скарби духу». В даний час перекладається книжка «Сікантадза».

Поет і композитор, Сандо-Кайсен написав немало текстів пісень для музикантів Східної Європи і має репертуар з більше 50 пісень-коанів, які він виконує, акомпануючи собі на гітарі.

"Відмінний кухар, він виховав безліч тензо (кухар в монастирі) і не раз брав участь в кулінарних телепередачах в країнах Східної Європи. Художник, каліграф, музикант, майстер бойових мистецтв, Кайсен не припиняє вчитися і надихати людей на практику «сікантадза» – «просто сидіти»" Тендо Недзе.

Він веде життя простого ченця, без прикрас і амбіцій і, не дивлячись на свої багато-чисельні заняття, він не перестає повторювати: «Моє життя тече саме по собі, таке, яке воно є».

  1. Identifiants et RéférentielsABES, 2011.