Свято Христа Царя

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Свято Христа Царя
Офіційна назва лат. Dominus Noster Iesus Christus Universorum Rex
Інші назви Урочистість Господа нашого Ісуса Христа, Царя Всесвіту, Свято Христа Короля, Неділя Христа Короля або Неділя Королювання Христа
Ким святкується християнами
Тип Торжество
CMNS: Свято Христа Царя у Вікісховищі
Статуя Христа Царя зі скіпетром і державою перед собором Пудучеррі, Індія

Свя́то Христа Царя — свято щорічно відзначається католицькою і деякими протестантськими церквами.

Святкування[ред. | ред. код]

Відзначається в останню неділю літургійного року (в період з 20 по 26 листопада). Має вищий статус в ієрархії католицьких свят - урочистості. В неділю, що йде за святом Христа Царя, починається Адвент (Різдвяний піст), перший період нового літургійного року. Католицькі священики, які проводять святу месу в свято Христа Царя, одягаються в білий одяг.

Англікани і деякі протестантські церкви також відзначають це свято.

Історія[ред. | ред. код]

Свято Христа Царя — один з наймолодших католицьких свят, воно було встановлене папою Пієм XI 11 грудня 1925 в енцикліці «Quas Primas».[1] Сенс свята в шануванні Христа як Царя Всесвіту. Царський титул багаторазово згаданий в Новому Завіті: «Царство Моє не від світу цього» (Ін. 18:36), «Цареві віків, нетлінному, невидимому, єдиному Богові честь і слава на віки вічні" (1 Тим. 1:17), «Цар царів і Господь пануючих» (Об. 19:16) та ін. ікони та статуї, присвячені події свята, часто містять царські регалії, такі як корона, скіпетр і держава. На честь свята освячений ряд храмів по всьому світу.

Метою встановлення свята було підняти авторитет Церкви і підкреслити нерозривний зв'язок між Христом і Церквою на тлі наступу секуляризму.[2]

Спочатку датою свята було встановлено останню неділю жовтня. У 1969 р в ході реформи літургійного календаря воно було пересунуте на останню неділю перед початком Адвенту. У громадах католиків-традиціоналістів зберігається святкування в останню неділю жовтня.

Дати свята[ред. | ред. код]

  • 2024 — 24 листопада
  • 2025 — 23 листопада

Богослужіння[ред. | ред. код]

Колектив свята:

Всемогутній, вічний Боже, який побажав все оновити в улюбленому Сині Твоєму, Цар Всесвіту, вчини, щоб кожне творіння, позбавлене від рабства гріха, завжди служило величі Твоєму і невпинно дякуємо Тобі. Через Господа нашого Ісуса Христа, Сина Твого, який з Тобою живе і царює в єдності Святого Духа. Бог, на віки віків[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Quas Primas (On The Feast Of Christ The King)
  2. Solemnity of Christ the King
  3. Литургическая Комиссия Митрополии Матери Божьей в Москве. Господь наш Иисус Христос, Царь вселенной. Вступительная молитва // Чин Мессы латинского обряда (Ordo Missae Cum Populo). Переходящие праздники в рядовое время. — С. 348 (PDF). Архів оригіналу (pdf) за 18 лютого 2012. Процитовано 9 серпня 2010.