Скрибоній (цар Боспору)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Скрибоній
Народивсяневідомо
Помербл. 15 до н. е.
·вбивство
Титулцар Боспору
Посадапретендент на трон
Термін17—15 роки до н.е.
ПопередникДинамія
Асандр
НаступникПолемон I
У шлюбі зДинамія

Скрибоній (*Σκριβονιος, Scribonius, д/н — бл. 15 до н. е.) — цар Боспору в 1715 до н. е. роках.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Походження Скрибонія достеменно незрозуміле: за одними відомостями був римським вільновідпущенником, за іншими — представником знаті з Колхіди. Діон Кассій зазначав, що Скрибоній видавав себе за онука Мітрідата VI, царя Понту і Боспору, в той же час стверджував, що отримав свою владу від римського імператора Августа.

Близько 17 року до н. е. Скрибоній виступив проти царя Асандра, якого зрадило власне військо, й той загинув. Втім, владу перебрала дружина останнього Динамія. Тому Скрибоній затвердився в Боспорі не відразу. Невідомо, за яких обставин вдалося Скрибонію здобути перемогу, але довелося вступити в шлюб з Динамією. Події на Боспорі послужили приводом до втручання Римської імперії у внутрішні справи Боспорського царства.

Марк Віпсаній Агріппа, що був у той час на Сході і повновладно розпоряджався там на підставі свого imperium maius, доручив Полемону виступити проти Скрибонія, але в цей час боспорці невдоволені тиранією Скрибонія або внаслідок змови Асандра II, вбили Скрибонія. Після цього почалася боротьба Асандра II з Полемоном.

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Viktor F. Gajdukevič: Das Bosporanische Reich. 2. Auflage, Akademie-Verlag, Berlin 1971, besonders S. 326 f.
  • David Magie. Roman Rule in Asia Minor, Princeton University Press, 2015. стр. 478