Солітарні тварини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Росомаха — приклад солітарного виду
Сліпак звичайний (Spalax microphthalmus)

Солітарні тварини — види тварин, популяції яких являють собою розрізнені поселення окремих особин, що ведуть поодинокий, усамітнений спосіб життя.

Переважну частину свого життєвого циклу солітарні тварини проводять усамітнено, проте у періоди репродукції або сезонних чи репродуктивних міграцій можуть формувати тимчасові скупчення (наприклад, материнські колонії, зимівельні скупчення, клуби тощо).

Типовими представниками солітарних тварин є гризуни-землериї. Власне, саме при аналізі екології цієї групи поняття "солітарний" і введено в обіг в українській зоологічній літературі (Коробченко та ін., 2010)[1].

Зокрема, солітарність надзвичайно виразна у всіх видів сліпаків (Spalacidae) у т.ч. й поширених на теренах України:

Приклади солітарних видів[ред. | ред. код]

Солітарність дуже поширена серед найрізноманітніших груп тварин: комах, павуків, варанів, змій, птахів, ссавців.

Прикладами солітарних тварин серед останніх є:

та багато інших.

Природа солітарності[ред. | ред. код]

Солітарність формується у видів, що мешкають у середовищі з украй низькою концентрацією життєвих ресурсів. Як правило, у всіх солітарних видів яскраво виразна агресивність у відношенні до особин свого і близьких видів. Солітарність є механізмом уникнення внутрішньовидової конкуренції і прямої агресії. Найпоширенішим шляхом такого уникнення є територіальна поведінка, у т.ч. маркування території запаховими мітками (наприклад, у хижих ссавців), звуками (наприклад, у птахів) тощо.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Коробченко М. А., Загороднюк І. В., Ємельянов І. Г. Підземні гризуни як життєва форма ссавців [Архівовано 29 жовтня 2013 у Wayback Machine.] // Вісник Національного науково-природничого музею, 2010, № 8. - С. 5-32