Near-field communication: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
м Відкинути редагування Valeriy Stepanenko до зробленого Albedo
Рядок 63: Рядок 63:
* [http://nfc-services.ru/about_nfc Near Field Communication або що таке «NFC»?] {{ref-ru}}
* [http://nfc-services.ru/about_nfc Near Field Communication або що таке «NFC»?] {{ref-ru}}
* [http://newsemoney.com/bez-rubriki/texnologiya-nfc-vse-chashhe-poyavlyaetsya-na-novyx-ustrojstvax.html Технологія «NFC» щораз частіше з'являється на нових пристроях]. {{ref-ru}}
* [http://newsemoney.com/bez-rubriki/texnologiya-nfc-vse-chashhe-poyavlyaetsya-na-novyx-ustrojstvax.html Технологія «NFC» щораз частіше з'являється на нових пристроях]. {{ref-ru}}
* [[Валерій Степаненко]]. [http://valstep.byethost18.com/start_files/articles/cb8912.pdf Технологія NFC: Поточний стан та перспективи розвитку //Карт-Бланш. #8-9 2012] {{ref-ru}}



Польською:
Польською:

Версія за 23:53, 30 грудня 2013

Логотип технології «Near Field Communication», що може використовуватися на сертифікованих пристроях.

«Near Field Communication» або «NFC» («зв'язок на невеликих відстанях») — технологія бездротового високочастотного зв'язку малого радіусу дії «в один дотик». Ця технологія дає можливість обміну даними між пристроями, насамперед смартфонами та безконтактними платіжними терміналами, що знаходяться на відстані близько 4 см.

Технологія «NFC» є простим розширенням стандарту безконтактних карт «EMV» («ISO 14443»), яка дозволяє використання смарт-карток з чипом без контакту з платіжним терміналом для здійснення фінансової транзакції. Пристрій з функцією «NFC» (наприклад, смартфон) може підтримувати зв'язок як з наявними смарт-картками, так і з терміналами стандарту «ISO 14443», а також з іншими пристроями з функцією «NFC».

Це означає, що технологія може використовуватися на існуючій інфраструктурі для безконтактних карток, у громадському транспорті тощо. «NFC» розроблена перш за все для використання у мобільних телефонах.

Перевагою даної технології є швидкість взаємодії між пристроями (близько 0,1 секунди). «NFC» працює на частоті 13.56 MHz. Швидкість обміну даними становить до 424 кбіт/сек.

Режими роботи

NFC форум визначив три комунікаційних режими роботи:

Peer-to-Peer

Цей режим використовується для комунікації між пристроями.

Читання/запис

Дозволяє додаткам обмінюватися інформацією. Обмін відбувається у незашифрованому вигляді, якщо окремо не шифрувати повідомлення.

Емуляція картки

Дозволяє обладнанню (наприклад, телефону), працювати як смарт-картка.

Використання

Мітки

Мітка на яку записана певна послідовність команд. В основному мітка знаходиться в пасивному стані і не споживає електроенергії. Коли підноситься NFC зчитувач до мітки вона активується і зчитувач читає команди і виконує їх. В основному мітки доступні лише для читання.

Картки

Дана технологія отримала використання у платіжних картках, а також у проїзних, наприклад у метрополітені.

Мобільні пристрої

На даний момент існує багато мобільних телефонів та смартфонів з підтримкою NFC чипів. В основному вони використовуються для наступних цілей:

  • Встановлення зв'язку — в даному випадку за допомогою NFC чипа відбувається знаходження іншого телефону після чого відбувається запуск Bluetooth або Wi-Fi модулів і починається передача даних.
  • Читання NFC міток — читання інформації з NFC мітки і виконання команд (наприклад, переведення телефону у режим польоту) або відображення певної інформації (наприклад, показ інформації про автора картини, може бути використана у картинних галереях, музеях…)
  • Емуляція карток — може використовуватися замість проїзного у метро або для мобільних платежів, наприклад Google Wallet.

Див. також

Посилання

Українською:

Англійською:

Російською:

Польською: