Гідравлічний прес: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
TXiKiBoT (обговорення | внесок)
м робот додав: hu:Hidraulikus kovácssajtó
PipepBot (обговорення | внесок)
м робот додав: it:Pressa idraulica
Рядок 20: Рядок 20:
[[fr:Presse hydraulique]]
[[fr:Presse hydraulique]]
[[hu:Hidraulikus kovácssajtó]]
[[hu:Hidraulikus kovácssajtó]]
[[it:Pressa idraulica]]
[[pl:Prasa hydrauliczna]]
[[pl:Prasa hydrauliczna]]
[[pt:Prensa hidráulica]]
[[pt:Prensa hidráulica]]

Версія за 08:34, 27 липня 2008

Гідравлі́чний прес — це гідравлічна машина, що служить для пресування (стискування).

Застосування

Гідравлічні преси застосовуються там, де потрібна велика сила, наприклад для вичавлювання олії з насіння на маслобойних заводах, для пресування фанери, картону, сіна. На металургійних заводах гідравлічні преси використовують при виготовленні сталевих валів машин, залізничних коліс і багатьох інших виробів. Сучасні гідравлічні преси можуть розвивати силу в десятки і сотні мільйонів ньютонів.

Принцип дії

Закон Паскаля дозволяє пояснити дію гідравлічної машини (від грец. ΰδωρ — вода і αυλός — трубка). Це машини, дія яких заснована на законах руху і рівноваги рідин. Основною частиною гідравлічної машини служать два циліндри різного діаметру, забезпечені поршнями і сполучені трубкою. Простір під поршнями і трубку заповнюють рідиною (зазвичай, оливою). Висоти стовпів рідини в обох циліндрах однакові, поки на поршні не діють сили. Допустимо тепер, що F1 і F2 — сили, що діють на поршні, S1 і S2 — площі поршнів. Тиск під першим (малим) поршнем рівний F1/s1, а під другим (великим) F2/s2. За законом Паскаля тиск рідини, що в усіх точках рідини у стані спокою, однаковий, тобто F1/s1=f2/s2, звідки F2/f1=s2/s1. Отже, сила F2 в стільки раз більше сили F1, в скільки разів площа великого поршня більше площі малого. Наприклад, якщо площа великого поршня 500 см2, а малого 5 см2 і на малий поршень діє сила 100 Н, то на більший поршень діятиме сила, в 100 разів більша, тобто 10 000 Н.

Таким чином, за допомогою гідравлічної машини можна малою силою зрівноважити велику силу. Відношення F2/f1 показує виграш в силі. Наприклад, в приведеному прикладі виграш в силі рівний 10000 Н/100 Н=100.