Сніданок у «Тіффані» (повість): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
м Вікілінк
Видання українською мовою
Рядок 13: Рядок 13:
}}
}}


'''«Сніданок у Тіффані»''' ({{lang-en|Breakfast at Tiffany's}}) — найвідоміша повість американського письменника [[Трумен Капоте|Трумена Капоте]], яка була видана у [[1958]] р.
'''«Сніданок у Тіффані»''' ({{lang-en|Breakfast at Tiffany's}}) — найвідоміша повість американського письменника [[Трумен Капоте|Трумена Капоте]], яка була видана у [[1958]] р.


== Назва ==
== Назва ==
Рядок 20: Рядок 20:


== Сюжет ==
== Сюжет ==
Дія відбувається у [[Мангеттен]]і ([[Нью-Йорк]]), з осені [[1943]] до осені [[1944]]. Молодий [[письменник]] (на ім'я Фред) знайомиться з 19-річною сусідкою — Холлі ({{lang-en|Holly}}), повне ім'я — Холідей Ґолайтлі ({{lang-en|Holiday Golightly}}). Холлі веде екстравагантне життя у «вищому світі», знайомиться з немолодими багатіями й маніпулює ними. Іноді вона здається божевільною. Водночас, вона тужить за своїм братом, якого призвали до війська, — єдиною близькою людиною після смерті батьків. З часом, письменник, від імені якого ведеться розповідь, розуміє, що Холлі просто шукає себе і біжить від реальності.
Дія відбувається у [[Мангеттен]]і ([[Нью-Йорк]]), з осені [[1943]] до осені [[1944]]. Молодий [[письменник]] (на ім'я Фред) знайомиться з 19-річною сусідкою — Холлі ({{lang-en|Holly}}), повне ім'я — Холідей Ґолайтлі ({{lang-en|Holiday Golightly}}). Холлі веде екстравагантне життя у «вищому світі», знайомиться з немолодими багатіями й маніпулює ними. Іноді вона здається божевільною. Водночас, вона тужить за своїм братом, якого призвали до війська, — єдиною близькою людиною після смерті батьків. З часом, письменник, від імені якого ведеться розповідь, розуміє, що Холлі просто шукає себе і біжить від реальності.


== Екранізація ==
== Екранізація ==


У 1961 за книжкою було знято [[Сніданок у Тіффані (фільм)|однойменний фільм]] з [[Одрі Гепберн]]. Дію фільму було перенесено з 1940-х років у «сучасні часи», тобто на кінець 1950-х, початок 1960-х.
У 1961 за книжкою було знято [[Сніданок у Тіффані (фільм)|однойменний фільм]] з [[Одрі Гепберн]]. Дію фільму було перенесено з 1940-х років у «сучасні часи», тобто на кінець 1950-х, початок 1960-х.

== Видання українською мовою ==
* Лугова Арфа. Сніданок у Тіффані. З холодним серцем : повісті / Трумен Капоте; пер. з англ. Володимира Митрофанова. — К. : Дніпро, 1977. — 462 с.
* Сніданок у Тіффані : Повість / Трумен Капоте; пер. з англ. Тараса Бойка. — К. : Комубук, 2016. — 160 с. — ISBN 978-966-97490-8-6.


== Посилання ==
== Посилання ==

Версія за 07:55, 4 березня 2018

Сніданок у Тіффані
англ. Breakfast at Tiffany's
Обкладинка першого видання
Жанр драма
Форма повість
Автор Трумен Капоте
Мова англійська
Опубліковано 1958
Країна  США
Видавництво Random House
Переклад Володимир Митрофанов

Q:  Цей твір у Вікіцитатах

«Сніданок у Тіффані» (англ. Breakfast at Tiffany's) — найвідоміша повість американського письменника Трумена Капоте, яка була видана у 1958 р.

Назва

«Тіффані» (англ. Tiffany & Co.) — шикарний ювелірний магазин, про який мріє головна героїня.

Сюжет

Дія відбувається у Мангеттені (Нью-Йорк), з осені 1943 до осені 1944. Молодий письменник (на ім'я Фред) знайомиться з 19-річною сусідкою — Холлі (англ. Holly), повне ім'я — Холідей Ґолайтлі (англ. Holiday Golightly). Холлі веде екстравагантне життя у «вищому світі», знайомиться з немолодими багатіями й маніпулює ними. Іноді вона здається божевільною. Водночас, вона тужить за своїм братом, якого призвали до війська, — єдиною близькою людиною після смерті батьків. З часом, письменник, від імені якого ведеться розповідь, розуміє, що Холлі просто шукає себе і біжить від реальності.

Екранізація

У 1961 за книжкою було знято однойменний фільм з Одрі Гепберн. Дію фільму було перенесено з 1940-х років у «сучасні часи», тобто на кінець 1950-х, початок 1960-х.

Видання українською мовою

  • Лугова Арфа. Сніданок у Тіффані. З холодним серцем : повісті / Трумен Капоте; пер. з англ. Володимира Митрофанова. — К. : Дніпро, 1977. — 462 с.
  • Сніданок у Тіффані : Повість / Трумен Капоте; пер. з англ. Тараса Бойка. — К. : Комубук, 2016. — 160 с. — ISBN 978-966-97490-8-6.

Посилання