Евклід (космічний телескоп): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
м автоматична заміна {{Не перекладено}} вікі-посиланнями на перекладені статті
Рядок 46: Рядок 46:


== Технічні характеристики ==
== Технічні характеристики ==
Для побудови телескопа ЄКА обрало компанію {{нп|Thales Alenia Space}}. ''Евклід'' має довжину 4,5 метри, діаметр — 3,1 метри, а його маса — 2,1 тони<ref>{{en icon}} {{cite web |url=http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=46676 |title=Euclid – Spacecraft – Introduction |publisher=ESA |accessdate=29 January 2011}}</ref>.
Для побудови телескопа ЄКА обрало компанію [[Thales Alenia Space]]. ''Евклід'' має довжину 4,5 метри, діаметр — 3,1 метри, а його маса — 2,1 тони<ref>{{en icon}} {{cite web |url=http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=46676 |title=Euclid – Spacecraft – Introduction |publisher=ESA |accessdate=29 January 2011}}</ref>.


== Примітки ==
== Примітки ==

Версія за 07:11, 29 червня 2020

Евклід (космічний телескоп)
Уявлення художника про вигляд Евкліда
Загальна інформація
Організація ЄКА
Дата запуску 2022
Засіб запуску Союз-2 (ракета-носій)
Маса 855 кг
Довжина хвилі видиме світло
Зовнішні посилання
Інтернет-сторінка https://www.euclid-ec.org/

Евклідкосмічний телескоп видимого та ближнього інфрачервоного діапазону, що розробляється Європейським космічним агентством (ЄКА) у межах програми досліджень Cosmic Vision і планується до запуску 2022 року. Мета проекту — вивчення природи темної матерії та темної енергії шляхом точного вимірювання прискореного розширення Всесвіту. Для досягнення мети три-дзеркальний телескоп-анастигмат системи Корща буде вимірювати форму галактик на різних відстанях від Землі і досліджувати співвідношення між відстанню до них та їх червоним зсувом.

Наукові цілі і методи

Евклід вивчатиме історію розширення Всесвіту та утворення його структури шляхом вимірювання червоного зсуву галактик (z) до значення 2, тобто, вивчати їх у тому вигляді, якими вони були близько 10 мільярдів років тому[1].

Технічні характеристики

Для побудови телескопа ЄКА обрало компанію Thales Alenia Space. Евклід має довжину 4,5 метри, діаметр — 3,1 метри, а його маса — 2,1 тони[2].

Примітки

  1. Euclid Science Goals.
  2. (англ.) Euclid – Spacecraft – Introduction. ESA. Процитовано 29 January 2011.