Тимошенко Юрій Трохимович: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 20: Рядок 20:
| нагороди = Народний артист УРСР
| нагороди = Народний артист УРСР
}}
}}
'''Ю́рій Трохи́мович Тимоше́нко''' (сценічний псевдонім — '''Тарапунька'''; * [[2 червня]] [[1919]], [[Полтава]] — [[1 грудня]] [[1986]] [[Ужгород]]) — актор, артист розмовного жанру. Народний артист УРСР (1960), лауреат [[Сталінська премія|Сталінської премії]] (1950). У [[1941]] р. закінчив Київський театральний інститут. Під час [[Друга світова війна|Другої світової війни]] виступав разом з [[Березін Юхим Йосипович|Юхимом Березіним]] на фронті в складі ансамблю пісні і танцю Південно-Західного фронту. Спочатку виступали в образах кухаря Галкіна (Березін) та банщика Мочалкіна (Тимошенко). У [[1950]] р. отримав [[Сталінська премія|Сталінську премію]] за роль солдата у фільмі «Падіння Берліна». Після війни деякий час виконував монологи під призвиськом Бубліка, аж поки [[Олександр Довженко]] не запропонував йому прізвище міліціонера Тарапунька. Назва пішла від річки Тарапуньки в [[Полтава|Полтаві]], де Тимошенко провів своє дитинство. Березину запропонували псевдонім Штепсель, бо він виконував в той час образ електромонтера. Цей дует був популярним протягом 40 років, був екранізований також і у кіно. Помер [[1986]] року в [[Ужгород]]і від серцевого нападу під час гастролей.
'''Ю́рій Трохи́мович Тимоше́нко''' (сценічний псевдонім — '''Тарапунька'''; * [[2 червня]] [[1919]], [[Полтава]] — [[1 грудня]] [[1986]] [[Ужгород]]) — актор, артист розмовного жанру. Народний артист УРСР (1960), лауреат [[Сталінська премія|Сталінської премії]] (1950). У [[1941]] р. закінчив Київський театральний інститут. Під час [[Великої вітчизняної]] виступав разом з [[Березін Юхим Йосипович|Юхимом Березіним]] на фронті в складі ансамблю пісні і танцю Південно-Західного фронту. Спочатку виступали в образах кухаря Галкіна (Березін) та банщика Мочалкіна (Тимошенко). У [[1950]] р. отримав [[Сталінська премія|Сталінську премію]] за роль солдата у фільмі «Падіння Берліна». Після війни деякий час виконував монологи під призвиськом Бубліка, аж поки [[Олександр Довженко]] не запропонував йому прізвище міліціонера Тарапунька. Назва пішла від річки Тарапуньки в [[Полтава|Полтаві]], де Тимошенко провів своє дитинство. Березину запропонували псевдонім Штепсель, бо він виконував в той час образ електромонтера. Цей дует був популярним протягом 40 років, був екранізований також і у кіно. Помер [[1986]] року в [[Ужгород]]і від серцевого нападу під час гастролей.


== Фільмографія ==
== Фільмографія ==

Версія за 07:41, 10 вересня 2009

Тимошенко Юрій Трохимович
Файл:Тарапунька.jpg
Ім'я при народженні Юрій Трохимович Тимошенко
Народився 2 червня 1919 р.
Полтава
Помер 1 грудня 1986 р.
Ужгород
Поховання Байкове кладовище
Громадянство  СРСР
Діяльність актор, комік, сценарист, кінорежисер
Alma mater Київський державний інститут театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого (1941)
Дружина Юлія Пашковська
Провідні ролі Тарапунька
Банщик Мочалкін
IMDb nm0863776
Нагороди та премії
Народний артист УРСР

Q:  Висловлювання у Вікіцитатах

Ю́рій Трохи́мович Тимоше́нко (сценічний псевдонім — Тарапунька; * 2 червня 1919, Полтава — 1 грудня 1986 Ужгород) — актор, артист розмовного жанру. Народний артист УРСР (1960), лауреат Сталінської премії (1950). У 1941 р. закінчив Київський театральний інститут. Під час Великої вітчизняної виступав разом з Юхимом Березіним на фронті в складі ансамблю пісні і танцю Південно-Західного фронту. Спочатку виступали в образах кухаря Галкіна (Березін) та банщика Мочалкіна (Тимошенко). У 1950 р. отримав Сталінську премію за роль солдата у фільмі «Падіння Берліна». Після війни деякий час виконував монологи під призвиськом Бубліка, аж поки Олександр Довженко не запропонував йому прізвище міліціонера Тарапунька. Назва пішла від річки Тарапуньки в Полтаві, де Тимошенко провів своє дитинство. Березину запропонували псевдонім Штепсель, бо він виконував в той час образ електромонтера. Цей дует був популярним протягом 40 років, був екранізований також і у кіно. Помер 1986 року в Ужгороді від серцевого нападу під час гастролей.

Фільмографія

Дивись також

Джерела