Галаси (Люблінське воєводство): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][перевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
InternetArchiveBot (обговорення | внесок)
м Виправлено джерел: 1; позначено як недійсні: 0. #IABot (v2.0beta15)
MaryankoBot (обговорення | внесок)
м →‎Примітки: +портал
Рядок 84: Рядок 84:
== Примітки ==
== Примітки ==
{{reflist}}
{{reflist}}
{{Портал|Польща}}


{{Гміна Сусець}}
{{Гміна Сусець}}

Версія за 15:15, 19 травня 2021

Село
Голоси
пол. Hałasy


Координати 50°27′02″ пн. ш. 23°15′26″ сх. д.H G O

Країна Польща
Воєводство Люблінське воєводство
Повіт Томашівського повіту
Ґміна Гміна Сусець
Часовий пояс UTC+1
Телефонний код (+48) 84
Поштовий індекс 22-672
Автомобільний код LTM (Ґміна Сусець)
Код SIMC 0900057
OSM 3108434 ·R (Ґміна Сусець)
Голоси. Карта розташування: Польща
Голоси
Голоси
Голоси (Польща)
Голоси. Карта розташування: Люблінське воєводство
Голоси
Голоси
Голоси (Люблінське воєводство)
Мапа

Голоси (пол. Hałasy; укр. Голоси) — колишнє село тепер присілок (або ж частина села) українського Закерзоння (в історичному Надсянні), що перебуває тепер у Польщі[1], розташоване в Люблінському воєводстві Томашівського повіту, ґміни Сусець[2].

Одразу по 2-й світовій війні польський уряд заповзявся позбутися українського населення краю, внаслідок етнічних чисток Надсяння та операції Вісла майже всі українці були вбиті поляками або ж репатрійовані за межі села[3], вже з роками частина селян повернулася, а інші залишилися розсіяними по світу.

Історія

Первісним населенням були русини-лемки, які компактно проживали на своїх історичних землях[4]. Після анексії Галичини Польщею була почата колоніальна політика латинізації і полонізації українських земель[5]. Проте навіть у ХХ столітті селі ще проживали греко-католики, які належали до місцевої парафії.

Після Другої світової війни село опинилось на теренах Польської Народної Республіки[6]. Остаточним актом винищення української людності на теренах Холмщини та Засяння стали каральні експедиції польських загонів по решткам українських поселень з метою остаточного придушення українства[7]. Так з кінця 1946 року загони Польської народної армії здійснювали акції пацифікації та руйнування українських поселень Холмщини, зокрема й в селі Голоси.

Примітки

  1. Wykaz urzędowych nazw miejscowości i ich części 2015
  2. Гміна Сусець з описом сіл а їх статистикою
  3. Акція «ВІСЛА»: Список виселених сіл і містечок
  4. Мапа розселення українства в межах Холмщини та Засяння
  5. Наприкінці Другої світової війни і в перші повоєнні роки українці, які жили на старих західних етнічних землях упродовж багатьох століть, були депортовані на схід колишнього СРСР, а також насильно розсіяні серед поляків на колишніх німецьких землях
  6. Переселення лемків у 1940—1946 роках як трагедія найзахіднішої гілки українства. Загалом, під час проведення акції, було переселено 482 109 осіб (122 454 українських родин) (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 4 березень 2016. Процитовано 9 листопад 2017.
  7. Метою масових депортацій, як і згодом операції «Вісла», було прагнення «остаточно розв’язати українську проблему в Польщі», і з цією метою, як сказано в офіційних документах, «планувалося здійснити евакуацію всіх осіб української національності», очистити південно-східні терени від слідів українства, приборкати бунтівне населення прикордоння, яке не давало спокою владі, та ліквідувати українське підпілля