Акцептор електрона: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
мНемає опису редагування
Holigor (обговорення | внесок)
Рядок 9: Рядок 9:
== У фізиці твердого тіла ==
== У фізиці твердого тіла ==


Цей термін також використовується у [[фізика твердого тіла|фізиці твердого тіла]] ([[напівпровідник|напівпроводниковій]] техніці), звичайно як просто «'''акцептор'''», де акцептор — речовина, що має більше вакантних велентних зв'язків ніж іони кристалу. Ця речовина додається до напівпроводника у невеликій кількості та зв'язує один або більше електронів кристалу, створюючи «дірки». Весь напівпроводник перетворюється ткаим чином на «[[напівпровідник p-типу]]».
Цей термін також використовується у [[фізика твердого тіла|фізиці твердого тіла]] ([[напівпровідник|напівпроводниковій]] техніці), звичайно як просто «'''акцептор'''», де акцептор — речовина, що має більше вакантних велентних зв'язків ніж іони кристалу. Ця речовина додається до напівпроводника у невеликій кількості та зв'язує один або більше електронів кристалу, створюючи [[дірка|дірки]]. Весь напівпроводник перетворюється таким чином на «[[напівпровідник p-типу]]».

Акцептори бувають [[однозарядні акцептори|однозарядними]] і [[багатозарядні акцептори|багатозарядними]]. Наприклад, в кристалах з елементів IV групи [[періодична система елементів|періодичної системи елементів]] [[кремній|кремнію]], [[германйй|германію]], акцепторами є елементи III групи: [[алюміній]], [[індій]], [[галій]]. Оскільки елементи третьої групи мають [[валентність]] 3, то три електрони утворюють [[хімічний зв'язок]] з трьома сусідніми атомами кремнію в кристаличній гратці, а електрона для утворення четвертого зв'язку бракує. Проте при ненульовій температурі
з певною ймовірністю утворюється четвертий зв'язок. Електрон, який його утворює, має енергію на
кілька міліелектрон-вольт вищу за енергію верху [[валентна зона|валентної зони]]. При цьому в
валентній зоні утворюється так звана [[дірка]], яка може вільно рухатися в кристалі, й таким чином
давати вклад у електричний струм.

Здебільшого акцепор утворює так званий [[воднеподібний домішковий центр]], енергію якого просто оцінити з розв'язку [[рівняння Шредингера]] для [[атом|атома]], беручи до уваги те, що дірка в кристалі — [[квазічастка]] й відрізняється масою від вільного електрона, а також те, що дірка рухається не у вакуумі, а в середовищі з певною [[діелектрична проникність|діелектричною проникністю]]. Такі акцептори
називаються мілкими й утворюють воднеподібну серію рівнів із енергіями, які можна оцінити за формулою

<center>
<math>
E_a = E_V + R \frac{m_h^*}{m_0 \varepsilon^2} \frac{1}{n^2}
</math>
</center>

де <math> E_a </math> - енергія акцеторного рівня, <math> E_V </math> - енергія верха валентної зони,
<math> m_h^* </math> - [[ефективна маса]] дірки, <math> m_0 </math> - маса вільного електрона,
<math> \varepsilon </math> - діелектрична проникність напівпровідника, <math> R </math> - [[стала Рідберга]], <math> n </math> - квантове число, яке пробігає цілі значення від одиниці до нескінченості
(проте, найважливіші малі значення <math> n </math>).



Бувають [[однозарядні акцептори|однозарядні]] і [[багатозарядні акцепторі|багатозарядні]]. Наприклад, в кристалах з елементів IV&nbsp;групи [[періодична система елементів|періодичної системи елементів]] [[кремній|кремнію]], [[германйй|германію]], акцепторами є елементи III&nbsp;групи: [[алюміній]], [[індій]], [[галій]]. Оскільки елементи третьої групи мають [[валентність]] 3, то три електрони утворюють [[хімічний зв'язок]] з трьома сусідніми атомами кремнію в кристаличній гратці, а четвертий бракуючий електрон називається діркою і виявляється слабо зв'язаним (енергія зв'язку порядка декілька міліелектрон-вольт) і утворює так званий [[водородоподібний домішковий центр]], енергію якого просто оцінити з рішення [[рівняння Шредингера]] для [[атом|атома]], беручи до уваги, що дірка в кристалі&nbsp;— [[квазічастинка]] і по масі відрізняється від маси спокою електрона, а також, що дірка рухається не у вакуумі, а в середовищі з [[діелектрична проникність|діелектричною проникністю]].


[[de:Elektronenakzeptor]]
[[de:Elektronenakzeptor]]

Версія за 09:32, 22 січня 2007

Акцептор електрона (акцептор електронів, електронний акцептор, акцептор) — хімічна сполука, група або атом, яка приймає електрон від іншої сполуки, групи, атому або кристалу.

У хімії

Цей термін використовується при переносі електрона (тобто, окислювально-відновлювальних реакціях). В процесі реакції акцептор електрона відновлюється, а інший реагент (донор електрона) окислюється.

Кінцевий акцептор електрона — сполука, яка отримує або приймає електрон на кінцевій стадії клітинного дихання або фотосинтезу. Всі організми отримують енергію, переміщаючи електрони з донору електрону до акцептору електрона. Процес починається з передачі електрона від електронного донора. Протягом цього процесу (електронний транспортний ланцюжок) акцептор електрону відновлюється, а донор електрону окислюється. Приклади акцепторів електрону включають кисень, нітрат, залізо (III), марганець (IV), сульфат, вуглекислоту, або в деяких мікроорганізмах хлорировані розчинники, наприклад тетрахлороетилен (PCE), тріхлоретилен (TCE), дфхлоретилен (DCE), і вініл-хлорид (VC). Ці реакції представляють інтерес не тільки тому що вони дозволяють організмам отримувати енергію, але також і тому що вони приймають участь у природному біологічному роспаді органічних забруднювачів.

У фізиці твердого тіла

Цей термін також використовується у фізиці твердого тіла (напівпроводниковій техніці), звичайно як просто «акцептор», де акцептор — речовина, що має більше вакантних велентних зв'язків ніж іони кристалу. Ця речовина додається до напівпроводника у невеликій кількості та зв'язує один або більше електронів кристалу, створюючи дірки. Весь напівпроводник перетворюється таким чином на «напівпровідник p-типу».

Акцептори бувають однозарядними і багатозарядними. Наприклад, в кристалах з елементів IV групи періодичної системи елементів кремнію, германію, акцепторами є елементи III групи: алюміній, індій, галій. Оскільки елементи третьої групи мають валентність 3, то три електрони утворюють хімічний зв'язок з трьома сусідніми атомами кремнію в кристаличній гратці, а електрона для утворення четвертого зв'язку бракує. Проте при ненульовій температурі з певною ймовірністю утворюється четвертий зв'язок. Електрон, який його утворює, має енергію на кілька міліелектрон-вольт вищу за енергію верху валентної зони. При цьому в валентній зоні утворюється так звана дірка, яка може вільно рухатися в кристалі, й таким чином давати вклад у електричний струм.

Здебільшого акцепор утворює так званий воднеподібний домішковий центр, енергію якого просто оцінити з розв'язку рівняння Шредингера для атома, беручи до уваги те, що дірка в кристалі — квазічастка й відрізняється масою від вільного електрона, а також те, що дірка рухається не у вакуумі, а в середовищі з певною діелектричною проникністю. Такі акцептори називаються мілкими й утворюють воднеподібну серію рівнів із енергіями, які можна оцінити за формулою

де - енергія акцеторного рівня, - енергія верха валентної зони, - ефективна маса дірки, - маса вільного електрона, - діелектрична проникність напівпровідника, - стала Рідберга, - квантове число, яке пробігає цілі значення від одиниці до нескінченості (проте, найважливіші малі значення ).