Главк (цар Коринфа): відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
доповнення
Рядок 1: Рядок 1:
'''Главк''' - ({{lang-el|Γλαύκος}})— напівлегендарний цар міста [[Ефіра|Ефіри]] ([[Коринф]]а), син [[Сізіф]]а, батько Гіппоноя ([[Беллерофонт]]а) і Беллера.
'''Главк''' ({{lang-el|Γλαύκος}}) — напівлегендарний цар міста [[Ефіра|Ефіри]] ([[Коринф]]а), син [[Сізіф]]а й [[Меропа|Меропи]]. Еврімеда народила йому Гіппоноя, також відомий як [[Беллерофонт]]. Також батько Беллера.


Згідно з міфами захоплювався кіньми і врешті решт загинув, затоптаний чи навіть з 'їдений кобилицями.
Згідно з міфами, захоплювався кіньми і врешті-решт загинув, затоптаний чи навіть з'їдений кобилицями, під час похоронних ігор на честь Пелія в [[Іолк]]а. Інша версія: був роздертий власними кіньми. На [[Істмійський перешийок|Істмі]] вважався божеством, що лякає коней під час перегонів — Ταράξιππος. Від йього прізвиська пішла назва [[тараксип]]а — круглого жертовника на Істмі.

Главк мав близьке відношення до [[Посейдон]]у, який також називається батьком [[Беллерофонт]]а, і ймовірно, по суті, тотожний із згаданим вище Главком. Те, що в [[Беотія|Беотії]] було поєднано в особі бога-рибалки Главка, могло бути розділеним на Істмі: юожественні властивості уособлював [[Мелікерт]], а людське — герой Главк.

== Джерела ==
* [[Словник античної міфології]]
* [http://slovari.yandex.ru/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BA/%D0%9A%D0%BB%D0%B0%D1%81%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5%20%D0%B4%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8/%D0%93%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%BA/ Реальный словарь классических древностей]


[[Категорія:Царі Коринфа]]
[[Категорія:Царі Коринфа]]
[[Категорія:Давньогрецькі правителі]]
[[Категорія:Персонажі давньогрецьких міфів]]
[[Категорія:Персонажі давньогрецьких міфів]]



Версія за 19:36, 25 липня 2010

Главк (грец. Γλαύκος) — напівлегендарний цар міста Ефіри (Коринфа), син Сізіфа й Меропи. Еврімеда народила йому Гіппоноя, також відомий як Беллерофонт. Також батько Беллера.

Згідно з міфами, захоплювався кіньми і врешті-решт загинув, затоптаний чи навіть з'їдений кобилицями, під час похоронних ігор на честь Пелія в Іолка. Інша версія: був роздертий власними кіньми. На Істмі вважався божеством, що лякає коней під час перегонів — Ταράξιππος. Від йього прізвиська пішла назва тараксипа — круглого жертовника на Істмі.

Главк мав близьке відношення до Посейдону, який також називається батьком Беллерофонта, і ймовірно, по суті, тотожний із згаданим вище Главком. Те, що в Беотії було поєднано в особі бога-рибалки Главка, могло бути розділеним на Істмі: юожественні властивості уособлював Мелікерт, а людське — герой Главк.

Джерела