Боаз: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Рядок 9: Рядок 9:


== Боаз у світовій культурі ==
== Боаз у світовій культурі ==
У [[Гюго]] є відомий вірш ''«Сплячий Боаз»''<ref>http://www.readclassic.ru/books/page/290</ref>.
У [[Гюго]] є відомий вірш ''«Сплячий Боаз»''<ref>http://www.readclassic.ru/books/page/290</ref>.


== Примітки ==
== Примітки ==

Версія за 09:03, 9 березня 2012

Бо́аз (в деяких перкладах Во́оз) — біблійний праведник, прадід ізраїльського царя Давида, що згадується в Старому Заповіті в Книзі Рут. Він був родичем ефратянина Елімеле́ха.

Історія

У Елімелеха була дружина Ноомі́ та двоє синів Махло́н і Кілйо́н, які взяли собі в дружини двох моавітянокОрпа́ і Рут і переселились до Моаву. Коли Елімелех і його сини померли, за древнім звичаєм Ноомі вирішила повернутись на батьківщину, а невісткам запропонувала залишитсь зі своїми батьками на свої землі. Орпа погодилась, а Рут сказала, що хоче піти разом з Ноомі та в усьому їй допомагати. Коли вони повернулись у Юдею Ноомі змінила ім'я на Ма́ра і вони поселились на землі Елімелеха.

Одного разу Рут прийшла на поле родича свого свекора — Боаза і попоросила у робітників дозволу збирати колоски за ними. Боаз помітивши молоду жінку запитав хто вона, робітники йому розповіли, що це вдова його родича Махлона. Вона сподобалась Боазові і він оцінив її доброчесність, адже вона покинула своїх батьків і батьківщину заради свекрухи. Він не тільки дозволив збирати колоски за женцями, але й сказаві їй ходити разом з робітницями щоб збирати колосся. Ноомі дізнавшись про це порадила Рут прийти до Боаза вночі та лягти поруч зни так як він був їх родичем то мав право викупити землю Елімелеха у Ноомі, та одружитись з Рут.

Рут прийшла на тік де спав Боаз і відкривши його ноги лягла поруч з ним, вночі він проснувся від холоду і побачив біля себе жінку, запитавши хто вона то почув у відповідь, що вона Рут його рабиня, а він має на неї право викупу. Але у Ноомі був ще ближчий родич і він мав більше право на викуп, тому Боаз вирішив спершу запропонувати йому цей викуп. Боаз зібравши десять старійшин міста запропонував цьому родичу викупити землю Елімелеха, той погодлився, але дізнавшись про вдову, яку він мав взяти за дружину, боячись розоритись він відмовився і за єврейським звичаєм віддав свою сандалю Боазові, що слугувало свідоцтвом зкріпленням угоди. Таким чином Рут стала дружиною Боаза і незабаром вона нородила сина Ове́да, що був батьком Єссе́я, а Єссей був батьком Давида.

Боаз у світовій культурі

У Гюго є відомий вірш «Сплячий Боаз»[1].

Примітки