Стріляючі дияволи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Два професійно виготовлених "стріляючих диявола", один із яких був використаний.

Стріляючі дияволи (також відомі як «дияволи», «часник»)  — різновид маленьких петард, які продаються як обладнання для жартів[1]. В Україні такі петарди відомі як "часник".

Склад

[ред. | ред. код]

Дияволи складаються з гравію або крупнозернистого піску, просоченого невеликою кількістю (~0,2 міліграма) вибухівки, як правило фульмінату срібла і скручені у цигарковому папері, форма нагадує часник. При найменшому фізичному впливі на "часник", він вибухає [2]. Через високе відношення маси гравію до вибухової речовини вибух створює лише чутний тріск надзвукової ударної хвилі.

Дияволи не можуть завдати фізичної шкоди, навіть якщо їх підірвати в руці. Вибух також не надає великої швидкості залишкам піротехнічного виробу, тому вони зазвичай просто падають на землю, це робить дияволів безпечною для використання дитячою іграшкою, тому вони широко продаються по всьому світу з 1950-х років. Вони також є популярним елементом святкування Китайського нового року [3].

Виробництво

[ред. | ред. код]

Дияволи в основному виробляються в Бразилії, Республіці Корея та Китаї. Вони широко доступні в ринкових кіосках, невеликих магазинах іграшок і магазинах, що спеціалізуються на забавах і фокусах. Дияволів зазвичай упаковують у опилки, щоб запобігти їх вибуху через грубе поводження під час транспортування.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Wykaz wyrobów pirotechnicznych, na których nabywanie, przechowywanie lub używanie nie jest wymagane uzyskanie pozwolenia.
  2. Georg Schwedt: Chemische Grundlagen der Pyrotechnik, Beispiele für Feuerwerkskörper aus der Kategorie 1, Springer Spektrum, Berlin, Heidelberg, 2019, Seite 67–75, ISBN 978-3-662-57985-5.
  3. How Do Pop Its Work? Chemistry of Bang Snaps