Установка дегідрогенізації пропану в Тяньцзіні

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Установка дегідрогенізації пропану в Тяньцзіні — виробництво нафтохімічної промисловості в Китаї, перша установка такого призначення в історії нафтохімічної галузі країни.

Завдяки «сланцевій революції» в США на світовому ринку з'явився великий ресурс доступних для експорту зріджених вуглеводневих газів, зокрема пропану. Водночас у Китаї реалізовувались численні нафтохімічні проекти, що створювало попит на пропілен. Для задоволення останнього споруджували як установки парового крекінгу, так і установки дегідрогенізації пропану. Серед останніх першим за часом введення стало виробництво в Тяньцзіні (велике портове місто неподалік від Пекіна, на узбережжі Жовтого моря), яке ввела в експлуатацію у 2013 році компанія Tianjin Bohai Chemical Industry.

Для установки обрали технологію компанії Lummus, що станом на кінець 2010-х є другою за поширеністю в світі після розробки компанії UOP (Honeywell). Потужність виробництва становить 600 тисяч тонн пропілену на рік, що на момент запуску було другим показником у світі після заводу в Х'юстоні. Продукований в Тяньцзіні пропілен спрямовується на заводи з випуску оксоспиртів та епоксипропану, які належать тій же Tianjin Bohai Chemical.

Ще на етапі будівництва власник установки уклав багаторічний контракт на постачання пропану з експортного терміналу на узбережжі Мексиканської затоки в США. Втім, могли використовуватись поставки й з інших країн, наприклад, перед запуском дві перші партії отримали з Об'єднаних Арабських Еміратів та Алжиру.

Можливо відзначити, що первісно Tianjin Bohai Chemical планувала спорудити на тій же площадці другу установку дегідрогенізації такої ж потужності. Проте станом на 2017 рік ці плані були скасовані на користь спорудження заводу з виробництва олефінів із вугілля.[1][2][3][4]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Tianjin Bohua Plans Chinese Propane Dehydrogenation Plant - Chemical Technology. Chemical Technology (брит.). 12 серпня 2010. Процитовано 17 червня 2018.
  2. China’s Tianjin Bohua shuts PDH unit for turnaround (брит.). Процитовано 17 червня 2018.
  3. China's Tianjin Bohai PDH plant to get Algeria propane, second after UAE lot - Oil | Platts News Article & Story. www.platts.com. Процитовано 17 червня 2018.
  4. No new China PDH projects coming on stream in 2017-2018 (брит.). Процитовано 17 червня 2018.