Фероплазма

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ферроплазма
Плеоморфні клітини Ferroplasma acidophilum
Плеоморфні клітини Ferroplasma acidophilum
Біологічна класифікація
Домен: Археї (Archaea)
Тип: Euryarchaeota
Клас: Thermoplasmata
Ряд: Thermoplasmatales
Родина: Ferroplasmaceae
Рід: Ферроплазма (Ferroplasma)
Golyshina et al. 2000
Види
  • Ferroplasma acidarmanus
  • Ferroplasma acidiphilum
  • Ferroplasma cyprexacervatum
  • Ferroplasma sp. JTC3
  • Ferroplasma sp. L1
  • Ferroplasma sp. MT17
Посилання
EOL: 97659
ITIS: 951492
NCBI: 74968

Феропла́зма (Ferroplasma) — рід архей, представники якого (разом із спорідненим родом Термоплазма) не мають клітинної стінки. Проте, на відміну від термоплазми, структура мембрани фероплазми інша, ця архея не має тетраетерних ліпідів. Представники роду — хемолітотрофи та екстремальні ацидофіли, що оптимально ростуть при помірних температурах (близько 35 °C) та кислотності близько pH 1,7. Щоб виробити енергію, фероплазма окислює іони заліза Fe2+ до Fe3+ з побічним продуктом — кислотою, та використовує CO2 як джерело вуглецю (тобто є автотрофним організмом).

Звичайно фероплазма росте в шахтах і відходах порід, що містять пірит (FeS), який вони використовують як джерело енергії. Екстремальна ацидофільність фероплазми дозволяє їй знижувати pH свого середовища до дуже низьких значень. Після того, як помірна кислотність виникає в результаті окислення такими ацидофільними організмами як Acidithiobacillus ferroxidans або Leptospirillum ferroxidans, фероплазма активізується та створює дуже низький pH, характерний для шахтних стоків. Діяльніть фероплазми може перетворювати воду на кислоту з pH близьким до 0.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Madigan, M.T. and Martinko, J.M. (2005). Brock Biology of Microorganisms, 11th Ed (англійська) . Pearson Prentice Hall.
  • Golyshina, O.V., Pivovarova, T.A., Karavaiko, G.I., Kondrat’eva, T.F., Moore, E.R.B., Abraham, W.-R., Lunsdorf, H., Timmis, K. N., Yakimov, M.M. and Golyshin, P.N. (2000). Ferroplasma acidiphilum gen. nov., sp. nov., an acidophilic, autotrophic, ferrous-iron-oxidizing, cell-wall-lacking, mesophilic member of the Ferroplasmaceae fam. nov., comprising a distinct lineage of the Archaea. International Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology (англійська) . 60: 997—1006.