Футбольний матч Японія — Ірак (1993)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Японія — Ірак
Турнір Відбір на чемпіонат світу 1994 року
Дата 28 жовтня 1993
16:15 (UTC+3)
Стадіон «Аль-Аглі», Доха
Арбітр Серж Мументалер (Швейцарія)
Глядачі 4,000

Футбольний матч між збірними Японії та Іраку пройшов 28 жовтня 1993 року і був грою останнього туру відбіркового турніру до чемпіонату світу 1994 року в зоні АФК. Гра пройшла в катарській столиці Досі в присутності 4 тисяч глядачів. Збірна Японії в цьому матчі повинна була вирішити долю путівки на чемпіонат світу: перемога дозволила б японцям вперше у своїй історії потрапити на турнір незалежно від результатів паралельних матчів, нічия ж була допустима лише при певних розкладах в інших зустрічах. Зустріч судив швейцарський арбітр Серж Мументалер. Драматичний за своїм змістом матч завершився нічиєю 2:2 — збірна Японії на останніх хвилинах упустила перемогу, програвши у підсумку заочне протистояння зі збірною Південної Кореї, яка кваліфікувалася на чемпіонат світу в США; Японія зайняла 3-тє місце в групі.

У японських ЗМІ подія дістала назву «Трагедія в Досі» або «Агонія в Досі»[1] (яп. ドーハの悲劇, Доха но хігекі), а в південнокорейських ЗМІ, відповідно, цей матч став відомий як «Чудо в Досі» (кор. 도하의 기적/도하의 奇跡, Доха-і-гічжок). Невдача збірної, яка була дуже близька до історичного потрапляння на чемпіонат світу, стала однією з найважливіших подій в історії японського футболу, і фрази «Клас Дохи» (яп. ドーハ組, Доха гумі) і «Ніколи не забувайте Доху» (яп. ドーハを忘れるな, Доха о васуреруна) стали крилатими в спортивній культурі країни. Тим не менш, ця невдача не зламала керівництво Японської футбольної асоціації, яке продовжило розвивати новостворену професійну Джей-лігу. В майбутньому її розвиток дозволив збірній кваліфікуватися на чемпіонат світу 1998 року і відтоді не пропускати жодної світової першості.

Передісторія[ред. | ред. код]

У фінальному раунді відбіркового турніру до чемпіонату світу виступали шість збірних: Японія, Південна Корея, Саудівська Аравія, Ірак, Іран і КНДР. Усі шість команд зіграли один проти одного турнір в одне коло в Досі з 15 по 28 жовтня 1993 року. Після чотирьох турів становище в таблиці було таким:

Збірна О І В Н П ГЗ ГП РГ
Японія Японія 5 4 2 1 1 5 2 3
Саудівська Аравія Саудівська Аравія 5 4 1 3 0 4 3 1
Південна Корея Південна Корея 4 4 1 2 1 6 4 2
Ірак Ірак 4 4 1 2 1 7 7 0
Іран Іран 4 4 2 0 2 5 7 -2
Північна Корея Північна Корея 2 4 1 0 3 5 9 -4

За тодішніми правилами, за перемогу нараховувалося 2 очки, за нічию — 1 очко, за поразку очок не давали; у разі рівності очок на перше місце виходила команда з кращою різницею забитих і пропущених м'ячів.

За підсумками четвертого раунду збірна Японії займала проміжне 1-ше місце в групі після перемоги над Південною Кореєю з рахунком 1:0. Однак команди, які займали місця з 1-го по 5-те, все ще зберігали до останнього туру шанси потрапити на чемпіонат світу з боротьби вибула тільки збірна КНДР. Збірну Японії влаштовувала перемога з будь-яким рахунком, і в такому разі ніякий результат у паралельному матчі не завадив би японцям потрапити у фінальний етап. Нічия ж була допустимою лише у випадку втрати очок Південною Кореєю в матчі з КНДР або Саудівською Аравією в матчі з Іраном, причому саудівці не повинні були програти Ірану з різницею більш ніж в 4 м'ячі.

Хід гри[ред. | ред. код]

Усі три вирішальних матчі стартували в один час 28 жовтня 1993 року в Досі в 16:15 за місцевим часом: збірні Південної Кореї і КНДР, збірні Саудівської Аравії та Ірану та збірні Японії та Іраку почали свої зустрічі одночасно. Рахунок у матчі відкрив уже на 5-й хвилині японець Кадзуйосі Міура, однак після перерви на 54-й хвилині Раді Шенайшил зрівняв рахунок. На 80-й хвилині японців вивів вперед Масасі Накаяма, зробивши рахунок 2:1. До 90-ї хвилини матчу до японців і іракців вже надійшли відомості, що Південна Корея перемогла з рахунком 3:0 збірну КНДР, а Саудівська Аравія виграла в Ірану 4:3. Це означало, що японцям треба було втримати перемогу за будь-яку ціну.

Однак у компенсований час іракський гравець Джаффар Омран, який вийшов на заміну в перерві, після подачі кутового виграв боротьбу в повітрі й відправив другий м'яч у сітку японських воріт, зрівнявши рахунок і шокувавши японську збірну[2]. Суддя негайно дав фінальний свисток після цього голу, і тим самим на чемпіонат світу поїхали збірні Саудівської Аравії і Південної Кореї.

Деталі зустрічі[ред. | ред. код]

28 жовтня 1993
16:15 UTC+3
Японія Японія 2 — 2 Ірак Ірак
Протокол


Японія
Ірак
Японія:
Вр 1 Сігетацу Мацунага ЖК 84'
Зх 3 Тосінобу Кацуя ЖК 10'
Зх 4 Такумі Хоріїке
Зх 5 Тецудзі Хасіратані
Зх 7 Масамі Іхара
Пз 10 Руй Рамос
Пз 15 Міцунорі Йосіда
Пз 17 Хадзіме Моріясу
Нп 11 Кадзуйосі Міура
Нп 12 Кента Хасегава Замінений на 59-ій хвилині 59'
Нп 16 Масасі Накаяма Замінений на 80-ій хвилині 80'
Заміни:
8 Масахіро Фукуда Вийшов на заміну на 59-ій хвилині 59'
9 Нобухіро Такеда Вийшов на заміну на 80-ій хвилині 80'
Тренер:
Нідерланди Ганс Офт
Ірак:
Вр 21 Ібрагім Салім Саад
Зх 2 Самір Кадім Хассан
Зх 3 Саад Абдул-Ахмед ЖК 80'
Зх 4 Раді Шенайшил
Зх 14 Салім Хуссейн
Пз 18 Мунтір Халаф
Пз 12 Мохаммед Яссім Замінений на 46-ій хвилині 46'
Пз 22 Бассам Рауф Замінений на 71-ій хвилині 71'
Нп 8 Ахмед Раді ЖК 23'
Нп 9 Алаа Кадім
Нп 17 Лаїт Хуссейн
Заміни:
5 Абдул-Джабар Хасім Вийшов на заміну на 71-ій хвилині 71'
16 Джаффар Омран Вийшов на заміну на 46-ій хвилині 46'
Тренер:
Ірак Аммо Баба

Наслідки[ред. | ред. код]

Підсумки турніру[ред. | ред. код]

Турнір завершився після п'ятого раунду, і таблиця набула наступного вигляду:

Збірна О І В Н П ГЗ ГП РГ
Саудівська Аравія Саудівська Аравія 7 5 2 3 0 8 6 2
Південна Корея Південна Корея 6 5 2 2 1 9 4 5
Японія Японія 6 5 2 2 1 7 4 3
Ірак Ірак 5 5 1 3 1 9 9 0
Іран Іран 4 5 2 0 3 8 11 -3
Північна Корея Північна Корея 2 5 1 0 4 5 12 -7

Збірна Саудівської Аравії посіла перше місце в групі, а збірна Японії програла другу сходинку Південній Кореї за рахунок гіршої різниці забитих і пропущених м'ячів: перемога південних корейців над північними зіграла вирішальну роль у розподілі підсумкових місць. Головний тренер збірної Японії Ганс Офт був звільнений зі свого поста, а в збірній завершили кар'єру багато гравців, зокрема півзахисник бразильського походження Руй Рамос. З того складу тільки Масасі Накаяма і Масамі Іхара зіграли через 5 років на чемпіонаті світу 1998 року.

Подальший вплив на футбол Японії[ред. | ред. код]

Незважаючи на невдачу в Досі, цей матч надихнув японців на подальше продовження боротьби за вихід на світові першості. У відбірковому турнірі до мундіалю 1998 року був змінений формат азійського відбору: відтепер матчі гралися у два кола за принципом «домашніх» і «гостьових» зустрічей. У 1997 році збірні Японії та Ірану посіли другі місця у своїх кваліфікаційних групах до чемпіонату світу і зустрілися в стиковому матчі 16 листопада 1997 року в малайзійському місті Джохор-Бару: переможець матчу отримував єдину останню пряму путівку від зони АФК на чемпіонат світу, а переможеному належало грати в стикових матчах проти Австралії.

На відміну від зустрічі чотирирічної давності, Японія програвала по ходу матчу, але в самому кінці другого тайму зрівняла рахунок, а в овертаймі за правилом золотого гола виграла з рахунком 3:2 і потрапила на чемпіонат світу. У пресі цей матч став відомий як «Радість Джохор-Бару» (яп. ジョホールバルの歓喜, Дзехорубару но канкі) за аналогією з «Агонією Дохи». З тих пір збірна Японії не пропускала жодного чемпіонату світу, в тому числі виступивши у 2002 році разом із Південною Кореєю на правах збірних країн-організаторів.

У масовій культурі[ред. | ред. код]

  • У манзі й аніме-серіалі «Space Brothers» дата народження головного героя на ім'я Намба Мутта — 28 жовтня 1993 року, і саме цією датою він любить пояснювати всі свої невдачі.
  • Словосполученням «Агонія Доха» в аніме-фільмі «Eureka Seven: Pocket Full Of Rainbows» називають якийсь секретний експеримент військових, який закінчився трагічно.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]