Хемчандра Баруа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Хемчандра Баруа
Народився 10 грудня 1835(1835-12-10)
с.Канара, округ Шибсагар
Помер 1896(1896)
Діяльність поет, письменник
Знання мов асамська
Magnum opus Hemkoshd
Батько Муктарам Баруа
Мати Райпахі Дерай

Хемчандра Баруа (হেমচন্দ্ৰ বৰুৱা, 10 грудня 1835 —1896) — індійський вчений, поет, письменник, драматург, що складав твори ассамською мовою.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з родини середнього статку. З 9 року його батька муктурам баруа віддав хлопця на навчання. Тут добре вивчив санскрит та гінді. Згодом продовжив освіту у Калькуті. Втім після завершення навчання повернувся до Ассаму. Тут займався журналістикою, починає складати вірші та п'єси, бере активну участь у соціальних рухах. У 1883 році призначається редактором газеті «Ассам Ньюс». Цю посаду займав до 1885 року. Наприкінці життя більше схиляється до наукової роботи, особливо у сфері ассамської мови.

Література[ред. | ред. код]

Його п'єси, романи та вірші мають соціальну спрямованість. Драми «Молитва нареченої» та «Сповідь курців опіуму» (усі 1861 року) відображають фальш і лицемірство охоронців традиційної моралі. Непримиренність до моральної та релігійної ортодоксії, до соціальних забобонам Хемчандра Баруа найбільш повно виражені в романі «Не все золото, що блищить», де в різких сатиричних фарбах викривається зовнішнє благочестя, аморальність жрецтва.

Наука[ред. | ред. код]

У 1850-х роках працював над створення граматики ассамської мови, яку було опубліковано у 1859 році. В подальшому час від часу Баруа повертався до розробки граматичних принципів. У 1886 році видає граматику для дітей. До кінця життя працював над словником ассамської мови, який було видано вже після його смерті у 1900 році.

Хемчандре Баруа належить наукова розвідка «Ассамська шлюбна система».

Джерела[ред. | ред. код]

  • Barua B.K. Modern Assamese literature, Gauhati, 1957