Холоп (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Холоп
рос. Холоп
Жанр кінокомедія
Режисер Шипенко Клим Олексійович
Продюсер Дусмухаметов В'ячеслав Зарликанович, Vital Shlyappod, Aleksey Trotsyukd і Aleksandr Kushayevd
У головних
ролях
Мілош Бикович, Бортич Олександра Миколаївна, Охлобистін Іван Іванович, Самойленко Олександр Валер'янович і Миронова Марія Андріївна
Композитор Бурляєв Іван Миколайовичd
Кінокомпанія Yellow, Black and Whited, Суббота!d, Росія-1 і Federal Fund for Social and Economic Support of Domestic Cinematographyd
Дистриб'ютор Централ Партнершип
Тривалість 109 хв.
Мова російська
Країна  Росія
IMDb ID 11418452

«Холоп» — російський комедійний фільм режисера Клима Шипенко[1][2]. У головних ролях: Мілош Бикович і Олександра Бортич[3][4]. Вихід в прокат в Росії відбувся 26 грудня 2019 року. Станом на 3 лютого 2020 року — найкасовіший фільм в історії російського кінематографа.

2 лютого 2020 компанія Yellow, Black & White заявила про роботу над другою частиною. Імовірно, зйомки почнуться влітку 2020 року. Сюжет сиквела не розкривається. Сиквел вийде 21 грудня 2023 року під назвою «Холоп 2»

Сюжет[ред. | ред. код]

Гриша (Мілош Бикович) — син олігарха Павла (Олександр Самойленко), розпещений і нахабний мажор, проводить практично весь час у нічних клубах, споживацьки ставиться до жінок і звиклий до безкарності. Після того як Гриша ледве не збиває на смерть непідкупного поліцейського, Павло з жахом усвідомлює, що його син, котрий рано втратив матір «втрачений» і люблячим батьком. Той живе в абсолютній впевненості: батько відмаже його від будь-якого злочину, адже він буде робити це не стільки навіть для сина, скільки для себе самого. Олігарх у відчаї шукає спосіб вплинути на сина. Телепродюсер Анастасія (Марія Миронова), з якою Павло вже давно перебуває у стосунках формату «дружба + секс» і до якої в черговий раз приїжджає «зняти стрес» (в даному випадку — просто виговоритися близькому і вірному другу), пропонує йому звернутися до свого колишнього чоловіка, ексцентричного психолога Льови (Іван Охлобистін), чиї неординарні методи можуть здатися шокуюче жорстокими, але практично завжди дають гарантований результат.

Незабаром Гриша потрапляє в підлаштовану своїм же батьком ДТП і непритомніє. Отямлюється він на стайні в селі село поблизу в маєтку в Російської Імперії зразка літа 1860 року, за півроку до скасування кріпосного права. Спочатку Гриша думає, що це жарт, але навколишня дійсність надто реальна, навколишні по-справжньому переконливі — і відтепер він безправний кріпак, барський конюх, нездатний до того ж виконувати свої обов'язки, оскільки боїться коней. Нажаханий, Гриша намагається просто втекти, але скоро опиняється за цю витівку на ешафоті, і від шибениці його рятує тільки поява Аглаї (Ольга Дібцева), дочки поміщика, з нагоди іменин якої барин (Олег Комаров) милує втікача. Спробувавши міркувати логічно, Гриша спочатку люто заперечує можливість подорожі в минуле, але згодом поступово змирюється зі становищем холопа.

Насправді ж усе село ХІХ століття виявляється майстерною постановкою Анастасії і Льови, здійсненою на величезні гроші Гришиного батька. Мета проекту — геть змінити погляд Гриші на навколишній світ і на самого себе, для чого команда спостерігає за кожним його кроком, прораховуючи хитросплетіння сценарних поворотів і намагаючись продумати кожну дрібницю. Проте впоратися з усіма цими дрібницями не вдається і Гриша починає підозрювати, що його обдурюють. Від постійних накладок — анахронізмів в антуражі, появи в селі сучасних предметів, неологізмів у мові «дворян» і «селян» — проєкт рятує в основному дрімуче Гришине невігластво, майже повна відсутність у нього навіть базових знань з історії Росії.

За задумом сценариста у Гриші повинен початися роман з Аглаєю, що переростає у спільну втечу холопа з «панночкою» і повну переоцінку життєвих установок. Однак, цинізм Гриші не дозволяє йому навіть усвідомити, якою трагедією для дівчини може виявитися майбутнє заміжжя з нехай і багатим, але старим і, головне, нелюбим поміщиком. Павло, дедалі більше переконується, що його син і в обстановці іншої епохи залишається таким же безсердечним мерзотником. Більш того, і в XIX столітті він поступово примудряється обжитися, ухилитися від одних неприємних реалій, просочитися крізь інші і знайти сотню способів, щоб, загалом, непогано влаштуватися навіть в ролі холопа. Розгніваний батько ледве не закриває проєкт, але ситуацію рятує незапланований збій програми. Гриша випадково зауважує, що сільська дівчина Ліза (Олександра Бортич), що невдало зістрибнула з коня, носить сучасні трусики (Ліза — ветеринар-коняр, що працює з кіньми, задіяними в проекті, а не актриса, і тому не була присутня на відповідному інструктажі), і має намір негайно перевірити це, прилюдно спробувавши задерти їй поділ. Побачивши реакцію навколишніх, Гриша несподівано усвідомлює, що саме він — у поняттях патріархальної селянської громади — тільки що накоїв, і вперше в житті повертається доАле обурення навколишніх спонукає його попросити пробачення. Здивований Павло погоджується продовжити проєкт.

На подив команди, Гриша щиро прив'язується до Лізи, розповідаючи їй про майбутнє і радіючи, що вона його вислуховує. Психолог пропонує Лізі змінити сценарій і самій стати для Гриші заготовленою «романтичною лінією». Лізі Гриша неприємний, але вона все ж погоджується заради того, щоб допомогти йому змінитися. Попутно Гриша і сам поступово змінює погляди на життя і самого себе, спостерігаючи, як його ж пороки втілюються в панському сині Олексієві Дмитровичі, в реальному житті — самовпевненому хлопцеві Лізи Антоні (Кирило Нагієв). Той здійснює наїзду на городового, а покарати відправляє Гришу.

Поліна, ображена втратою «головної ролі», переконує Антона, що Ліза відбила у неї Гришу цілком свідомо. Два скривджених актора стрімко знаходять спільну мову і за межами творчого завдання; випадково підглянута сцена «інцесту» «брата з сестрою» вражає не тільки Лізу, але і звичного до всього Гришу. Тоді розлючений Лев Арнольдович знімає «Аглаю» і «Олексія» з ролей. Задля помсти Поліна вирушає на телешоу «Андрій Малахов. Прямий ефір», де публічно розповідає про проєкт та методи, якими Гришу намагаються перевиховати.

Поліна усіма силами допомагає слідству вирахувати місцерозташування фальшифого села і туди вирушають з облавою спецпризначенці. Анастасія терміново береться готувати план «виведення» Гриші назад в його звичну реальність, а Лев проводить імпровізований мозковий штурм, щоб знайти спосіб влаштувати Гриші екстрений катарсис, здатний усе ж зламати його непробивний цинізм. Для цього пишеться новий сценарій; за відсутністю інших варіантів — навала монголо-татарів, адже Гриша все одно не знає, що в XIX столітті Золота Орда вже не існувала. Гриші належить не дозволити ординцям забрати Лізу на потіху «хану» (Азамат Мусагаліев), але йому не вистачає сміливості і він тікає до себе на стайню. Однак, на подив Павла і Льва, незабаром Гриша все ж збирається з духом, сідлає коня і, відбивши Лізу у «злих татар», тікає з нею з села. Прибуває облава, яку насилу переконують, що проєкт був псевдоісторичними кінозйомками.

На узліссі Гришу присипляють снодійним і після пробудження повідомляють, що він, потрапивши під машину, провів три місяці в комі і ніякої села і потрапляння в минуле не було. Гриша повертається до колишнього життя морально вдосконаленим, але впадає у депресію через відсутність Лізи. Випадково зустрівши в клубі акторів Поліну і Антона («Аглаї» і «Олексія»), він спершу готовий повірити, що помилився — проте, побачивши на власні очі муки Гриші, ті все ж розповідають йому правду про проєкт і про те, що любов з Лізою у нього була справжньою. Знайшовши Лізу в реальному житті, Гриша залишається з нею та одружується.

В останній сцені фільму в «село» привозять в кайданах до шибениці іншого мажора, щоб перевиховати його за відпрацьованою схемою. Гриша, в гримі і костюмі, з азартом і задоволенням працює в складі команди проекту, що вже довів свою ефективність.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Мілош Бикович (озвучування - Сергій Габріелян-мол.) Гриша Гриша
Олександр Самойленко Павло, батько Гриші Павло, батько Гриші
Іван Охлобистін Лев Арнольдович, психолог Лев Арнольдович, психолог
Марія Миронова Анастасія, телепродюсер Анастасія, телепродюсер
Олександра Бортич Ліза, ветеринар Ліза, ветеринар
Олег Комаров «пан Дмитро Тимофєєв» «пан Дмитро Тимофєєв»
Ольга Дібцева Поліна, актриса, вона ж «Аглая Дмитрівна, панночка» Поліна, актриса, вона ж «Аглая Дмитрівна, панночка»
Кирило Нагієв Антон, актор, він же «Олексій Дмитрович Тимофєєв, молодий пан» Антон, актор, він же «Олексій Дмитрович Тимофєєв, молодий пан»
Вілен Бабичев «Авдєй», екзекутор з батогом «Авдєй», екзекутор з батогом
Сергій Соцердотський Артем, актор, він же «конюх Прошка» Артем, актор, він же «конюх Прошка»
Софія Зайка «Люба» «Люба»
Азамат Мусагалієв «хан» «хан»
Ігор Гаспарян «татарин» «татарин»
Сергій Аброскін сценарист проекту сценарист проекту
Олександр Обласов Семенов, капітан ДАІ Семенов, капітан ДАІ
Артур Ваха майор поліції, приятель Павла майор поліції, приятель Павла
Антон Морозенко командир спецназу командир спецназу
Дмитро Пермяков снайпер снайпер
Дарина Грацевич прес-аташе прес-аташе
Рома Жолудь «наступний мажор» «наступний мажор»
Андрій Малахов камео камео
Люся Чеботіна дівчина в клубі дівчина в клубі

Прокат[ред. | ред. код]

Фільм, вийшовши в прокат 26 грудня 2019 року, до ранку 4 січня 2020 року за касовими зборами подолав позначку в один мільярд рублів, став 13-м російським фільмом, якому вдалося це зробити[5]. 10 січня за касовими зборами фільм подолав позначку в два мільярди рублів, ставши 3-м російським фільмом, якому вдалося це зробити. Також фільм встановив абсолютний добовий рекорд за касовими зборами в російському прокаті 3 січня 2020 р., заробивши 217,6 млн руб. Незважаючи на скромну рекламну кампанію, «Холоп» зібрав у прокаті більше, ніж два інших фільми «Вторгнення» і «Союз порятунку»[6][7]. 12 січня 2020 року за касовими зборами «Холоп» обігнав «Т-34» і став другим російським найкасовішим фільмом після «Руху вгору»[8]. Станом на 20 січня 2020 року, фільм зібрав понад 1 млн доларів в зарубіжному прокаті[9]. 3 лютого 2020 року «Холоп» зібрав у прокаті 3, 044 млрд рублів і, таким чином, став найкасовішим російським фільмом, що демонструвалися в кінотеатрах Росії і СНД за всю історію російського кіно[10].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Милош Бикович сыграет холопа в новой комедии Клима Шипенко
  2. Милош Бикович впервые вышел в свет с новой возлюбленной
  3. Фильм с Александрой Бортич и Иваном Охлобыстиным снимают в Пушкинских Горах
  4. Бикович и Бортич снимаются в комедии в Псковской области
  5. Как быстро фильм «Холоп» наберет в прокате два миллиарда рублей // Российская газета, 4.01.2020
  6. «Холоп» третьим из российских фильмов собрал в прокате более 2 млрд руб
  7. ЕАИС-(Холоп)
  8. «Холоп» побил кассовый рекорд фильма «Т-34»
  9. Фильм "Холоп" заработал более $1 млн в зарубежном прокате. ТАСС. Процитовано 21 січня 2020.
  10. "Холоп" стал самым кассовым отечественным фильмом в России и СНГ.