Шерлок-молодший

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Шерлок-молодший
Sherlock, Jr.
Жанр фентезі
комедія
детектив
Режисер Бастер Кітон
Продюсер Бастер Кітон
Сценарист Жан Гавез
Джозеф А. Мітчелл
У головних
ролях
Бастер Кітон
Кетрін Макгвайр
Джо Кітон
Оператор Байрон Гоук
Композитор Майлс Бойсен
Шелдон Браун
Кінокомпанія Buster Keaton Productions Inc.
Дистриб'ютор Metro-Goldwyn-Mayer
Тривалість 49 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 1924
Касові збори 448 337 $
IMDb ID 0015324
CMNS: Шерлок-молодший у Вікісховищі

Шерлок-молодший (Sherlock, Jr.) — німа кінокомедія Бастера Кітона 1924 року. Зазначена в Національному кінореєстрі США (з 1991).

На 1 березня 2024 року фільм займав 201-шу позицію у списку 250 кращих фільмів за версією IMDb.

Сюжет[ред. | ред. код]

Б. Кітон — кіномеханік, який мріє бути знаменитим детективом, як Шерлок Холмс. Закоханий в прекрасну дівчину, він дарує їй шоколад і кільце, але інший шанувальник також змагається за її увагу. Кіномеханік безрезультатно намагається вистежити свого суперника, підступного типа, який вкрав годинник з дому дівчини й, заклавши їх, купив їй величезну коробку цукерок.

Помилково звинувачений у злочині сім'єю дівчини, убитий горем, Кітон засинає на роботі під час демонстрації фільму. Йому сниться, що він «входить» в екран і стає одним з персонажів фільму — в якій розігрується сцена з викраденням коштовностей. Кітон тут виступає як детектив — «Шерлок-молодший», який, розслідуючи злочин, потрапляє в безліч комедійних ситуацій.

У ролях[ред. | ред. код]

Робота над фільмом[ред. | ред. код]

Кітон запросив зняти фільм Роско Арбакла, однак той відхилив пропозицію. Кітону довелося самому взятися за фільмування, що було для нього новинкою. Хоча він ретельно продумав і підготував всі трюки (у тому числі одну з найзнаменитіших в історії кіно сцен погоні), тестові перегляди фільму виявилися невдалими і його довелося скоротити до розмірів короткометражки. Крім того, під час зйомки сцени на залізниці Кітон сильно пошкодив шию.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Під час фільмування сцени на вокзалі, коли на Шерлока виливається вода з цистерни, від сильного потоку, що повалився на нього, Кітон отримав травму шиї та багато років мучився мігренню, не знаючи про справжні її причини. Правильний діагноз був поставлений йому тільки в 30-х роках.

Посилання[ред. | ред. код]