Щоденник баскетболіста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
The Basketball Diaries
англ. The Basketball Diaries
Жанрмолодіжний фільм, історія про дорослішання, драматичний фільм, кримінальний фільм, екранізація літературного твору[d] і біографічний фільм
РежисерСкотт Келверт
ПродюсерЛіз Хеллер
Джон Бард Мануліс
СценаристДжим Керролл
(Роман) Брайан Голубофф
На основіThe Basketball Diariesd
У головних
ролях
Леонардо ДіКапріо
Лоррейн Бракко
Джеймс Мадіо
Марк Волберг
Бруно Кірбі
ОператорДевід Філліпс
КомпозиторГрем Ревелл
КінокомпаніяIsland Pictures
Дистриб'юторMetro-Goldwyn-Mayer(MGM HD)
New Line Cinema
Тривалість103 хв.
МоваАнглійська
КраїнаСША США
Рік1995
Дата виходу21 квітня 1995
IMDbID 0112461

«Щоденник баскетболіста» або «Щоденники баскетболіста» (англ. The Basketball Diaries) — кінофільм режисера Скотта Келверта, знятий у 1995 році за автобіографічним романом Джима Керролла.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Розповідь ведеться від імені Джима Керролла, головного героя й автора «Щоденників баскетболіста», шістнадцятирічного підлітка, який грає в цю гру й пише гарні вірші. Життя Джима повністю сконцентровано навколо баскетбольного майдачика, який і стає метафорою цілого світу в його свідомості.

Але найкращий друг, який вмирає від лейкемії, тренер (Живчик), що дозволяє собі неприйнятні вольності по відношенню до хлопчиків зі свієї команди, підліткова нудьга і апетит до кокаїну та героїну — усе це стає на шляху до мрії молодого Джима стати зіркою баскетболу. Він і його друзі починають захоплюватися наркотиками...

У ролях

[ред. | ред. код]

Цікаві факти

[ред. | ред. код]
  • Фільм насправді знятий на основі реальних подій, а якщо точніше, то за мотивами однойменного автобіографічного роману Джима Керролла, виданого у 1978 році. Сам роман був написаний на основі щоденника автора, який він вів ще коли був підлітком, і де описував усе своє бурхливе дорослішання.
  • Спочатку на роль Джима Керрола був затверджений Рівер Фенікс, який помер від передозування наркотиків до початку зйомок.
  • Фільм намагалися заборонити у Сполучених Штатах Америки, після того, як у 1996 році підліток на ім'я Барі Лукатіс повторив одну з його сцен, одягнувши до школи плащ ковбоя, під яким було приховано зброю, і відкрив вогонь. У 1998 році цю ж сцену повторив і ще один підліток на ім'я Кіпленд Кінкель — після того як вбив своїх батьків, він вирушив до школи в такому ж плащі і з прихованою зброєю, у результаті 2 учні померли, а 24 були поранені.

Посилання

[ред. | ред. код]