Японські посольства до Суй

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Посольства до Суй (遣隋使, けんずいし, кендзуйсі) — 5 посольств Японії до китайської династії Суй, що були відправлені між 600618 роками в період правління Імператора-жінки Суйко.

Короткі відомості[ред. | ред. код]

Японські посольства до Суй ознаменували відновлення японсько-китайських відносин після 100-річної перерви від часу правління «п'яти японських ванів». Метою цих посольств було переймання передового досвіду в політико-економічній та соціально-культурній сферах китайського сусіда, а також заручення його підтримкою в боротьбі на півдні Корейського півострова. Усі посольства вирушали від імені Імператора-жінки Суйко, але були організовані принцом-регентом Шьотоку.

Зазвичай, японські дипломати та стажери вирушали на човнах з Осацької затоки, через Внутрішнє Японське море до острова Кюсю, а звідти пливли до суйської столиці, Лояну, через Жовте або Східнокитайське море.

Згадки про японцько-китайські відносини того часу містяться в хроніках «Анали Японії» та «Книга Суй».

Нижче подана таблиця з роками, метою та складом посольств.

Рік Джерело Посол Супровід Мета Примітки
600 Книга Суй Невідомий Невідомі Невідома. Вірчі грамоти відсутні Критика імператором Венєм японських послів і звичаїв.
607608 Аннали Японії
Книга Суй
Оно но Імоко Невідомі Встановлення міждержавних відносин на рівних. Послання японського правителя розгнівало імператора Яна через вульгарний стиль написання, що порушував норми китаєцентричних міжнародних відносин: «Син Неба з [країни], де сонце сходить, пише Сину Неба [країни], де сонце заходить. Як ваші справи?…». Проте встановлення відносин відбулося. Суй відправила у відповідь посольство до Японії.
608609 Аннали Японії
Книга Суй
Оно но Імоко Яматоноая но Фукуїн
Нара но Осаемьо
Такамуку но Кумаро
Імакі но Дайкоку
Мін
Мінабуті но Шьоан
Обмін документами. Дозвіл на стажування Вперше вжито титул «Небесний монарх» (Імператор Японії) у міжнародному листуванні. Визнання Японією верховенства Китаю у японсько-китайських відносинах.
610 Книга Суй Невідомий Невідомі Невідома
614615 Аннали Японії Інукамі но Мітасукі Ятабе Міяцуко Невідома В складі японської делегації було посольство корейців з Пекче.

Джерела та література[ред. | ред. код]

  • 『新編 日本史辞典』 (Нове видання. Словник історії Японії) 京大日本史辞典編纂会、東京創元社、1994. — P.313—314.
  • Рубель В. А. Японська цивілізація: традиційне суспільство і державність. — Київ: «Аквілон-Прес», 1997.

Посилання[ред. | ред. код]