Джеймс Бонд (орнітолог)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Джеймс Бонд
James Bond
Народився 4 січня 1900(1900-01-04)
Філадельфія, США
Помер 14 лютого 1989(1989-02-14) (89 років)
Філадельфія, США
·злоякісна пухлина
Поховання Філадельфія
Країна США США
Діяльність орнітолог, куратор
Alma mater Школа Герроу
Триніті-коледж (Кембридж)
Галузь орнітологія
Посада куратор
У шлюбі з Mary Wickham Bondd[1]
Нагороди

CMNS: Джеймс Бонд у Вікісховищі
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Bond».

James Bond на Віківидах
Сторінка на Віківидах

Джеймс Бонд (англ. James Bond; 1900—1989) — американський орнітолог.

Діяльність орнітолога[ред. | ред. код]

Джеймс Бонд народився у Філадельфії, працював в Академії природничих наук того ж міста і був куратором тамтешньої колекції птахів. Він був експертом в області карибських видів птахів і опублікував в 1936 році перше видання книги Birds of the West Indies (Птахи Вест-Індії), яка і сьогодні вважається фундаментальною працею і доступна в п'ятому виданні (ISBN 0-00-219191 -1). До появи книги в 1998 році A Guide to the Birds of the West Indies (Herbert Raffaele et al.) (Путівник птахів Вест-Індії) книга Бонда була єдиною, де описувалася виключно карибська пташина фауна. Бонд отримав медаль Musgrave інституту Ямайки (1952), медаль Brewster американського орнітологічного союзу (1954) і медаль Leidy Академії природничих наук (1975). Він помер в госпіталі Chestnut Hill міста Філадельфії у віці 89 років від тривалого ракового захворювання.

Бонд як кіногерой[ред. | ред. код]

Ян Флемінг, старанно займався наглядом за птахами в той час, коли він жив на Ямайці, був знайомий з книгою Бонда і вибрав ім'я її автора для головного героя своєї історії «Казино „Рояль“», оскільки ім'я здалося йому настільки звичайним, наскільки це можливо. Флемінг писав дружині Бонда: «Я помітив, що це коротке, неромантичное, англосаксонське і, насамперед, чоловіче ім'я, було те, що було мені потрібно, і таким чином народився другий Джеймс Бонд».[2] Частину твору Флемінг переробив в короткій історії For Your Eyes Only, де точно описав вигляд і поведінку під час токування вимпелохвостого колібрі (Trochilus polytmus).

У двадцятому фільмі Бондіани «Помри, але не зараз», таємний агент Джеймс Бонд потрапляє на Кубу як орнітолог, маючи при собі книгу справжнього Джеймса Бонда.

Особисте знайомство Яна Флемінга з Бондом відбулося 5 лютого 1964. Орнітолог відвідав письменника в його володінні Goldeneye на Ямайці. Як подарунок Ян Флемінг передав знавцеві птахів свій найновіший роман про Джеймса Бонда з такою присвятою — To the real James Bond from the thief of his identity (Справжньому Джеймсу Бонду від викрадача його особистості).[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://pabook.libraries.psu.edu/literary-cultural-heritage-map-pa/bios/Bond__Mary_Fanning_Wickham
  2. а б Mary Wickham Bond: How 007 Got His Name. London, Collins. 62 S. 1966

Література[ред. | ред. код]

Біографічні джерела[ред. | ред. код]

  • Mary Wickham Bond: How 007 Got His Name. London, Collins. 62 S. 1966.