Александров Ралі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Александров Ралі» — традиційне змагання з автомобільного ралі, яке проводилося з 2009 по 2013 роки на згадку про українського автогонщика та інженера Андрія Александрова, який загинув 2 вересня 2007 року в ході ралі «Слівен», Болгарія. Ініціатором виникнення та проведення «Александров Ралі» була дружина та штурман Андрія, Оксана Александрова. Організаторами «Александров Ралі» були Автомобільна Федерація України [1] та Спортивний Клуб «Атлант».

Історія[ред. | ред. код]

Національний статус[ред. | ред. код]

Перше «Александров Ралі» стартувало 15 серпня 2009 року – у день, коли Андрію Александрову виповнилося б 44 роки. Урочисте відкриття перегонів відбулося в Одесі [2], а змагання відбулися на трасі біля села Маринівка Одеської області [3]. У гонці, яка стала третім етапом Кубку Лиманів, взяли участь 47 екіпажів, з яких фінішу дісталися 32.

Наступного року «Александров Ралі» вперше увійшло до календаря Чемпіонату України з ралі. При цьому місце проведення перегонів змінилося – цього разу урочиста церемонія відкриття пройшла в центрі Києва, а трасу спецділянок було прокладено біля міст Боярка та Бишів Київської області. Гонка увійшла в історію, як одне з найважчих змагань в українському ралі: протягом місяця перед стартом на трасу не впало ані краплі дощу, а під час самого змагання температура повітря сягала 38 градусів. Як наслідок, з 39 екіпажів, що стартували, фінішу дісталися всього 17[4].

Міжнародний статус[ред. | ред. код]

У 2011 році «Александров Ралі» втретє змінило місце проведення, перемістившись на Буковину . Цього разу гонка, яка знов увійшла до календаря Чемпіонату України з ралі, отримала також статус гонки-кандидата FIA, внаслідок чого її відвідав спостерігач FIA Вольфганг Гасторфер [5]. Головною родзинкою «Александров Ралі» 2011 року стала спецділянка, що проходила перевалом Шурдин і вважалася однією з найкрасивіших і найскладніших у сучасному українському ралі.

За підсумками змагання 2011 року «Александров Ралі» отримало хороші оцінки спостерігача FIA і в 2012 році вперше було включено до календаря Кубку Європи з ралі з коефіцієнтом 2. Міжнародний статус залучив до участі у перегонах не лише українських спортсменів, а й низку сильних гонщиків із сусідніх країн – зокрема, чемпіонів Литви Вітаутаса Швядаса та Білорусі Анатолія Шимаковського. На додаток до вже відомого «Шурдина» організатори «Александров Ралі» 2012 року додали ще одну 30-кілометрову спецділянку «Буковина», яка отримала захоплені відгуки від учасників. В якості ведучого урочистої церемонії відкриття змагання було запрошено відомого українського співака та телеведучого Кузьму Скрябіна[6].

Через високі оцінки ралі було знову включено до календаря Кубка Європи на 2013 рік (з коефіцієнтом 5). Цей статус залучив до перегонів нових учасників, і у 2013 році в них взяла участь рекордна кількість екіпажів – 60 (з яких 22 були іноземними). Вольфганг Гасторфер, який знову виконував функції спостерігача FIA, зазначив, що за два роки перегони зробили величезний прорив з точки зору рівня їх організації і цілком можуть претендувати на отримання найвищого коефіцієнту FIA, який на той момент дорівнював «20» [7] .

Після трансформації Кубку Європи в Трофей Європи з ралі, а також модифікації системи привласнення коефіцієнтів, проведеної FIA восени 2013 року, «Александров Ралі» увійшло до календаря Трофею на 2014 рік з коефіцієнтом «3» (при максимумі «4»). Однак політичний та соціальний стан, що різко погіршився в країні, так само, як і певні ідеологічні розбіжності між організаторами ралі та Автомобільною Федерацією України, призвели до скасування «Александров Ралі» 2014 року.

Переможці[ред. | ред. код]

Рік Пілот Штурман Автомобіль
2009 Україна Олександр Салюк-молодший Україна Оксана Олександрова Mitsubishi Lancer Evolution
2010 Україна Валерій Горбань Україна Євген Леонов Mitsubishi Lancer Evolution
2011 Україна Олександр Салюк-молодший Україна Євген Червоненко Mitsubishi Lancer Evolution
2012 Україна Олександр Салюк-молодший Україна Євген Червоненко Mitsubishi Lancer Evolution
2013 Україна Олександр Салюк-молодший Україна Євген Червоненко Ford Fiesta R5

Цікаві факти[ред. | ред. код]

За всю історію «Александров Ралі» його переможцями в абсолютному заліку ставали лише два перші пілоти – Валерій Горбань та Олександр Салюк-молодший.

Найбільше учасників (60 екіпажів) стартувало в «Александров Ралі» 2013 року, найменше (38 екіпажів) – в «Александров Ралі» 2011 року.

В «Александров Ралі» 2013 року зафіксовано найменший в історії Чемпіонатів України з ралі фінішний розрив між першим та другим призерами у класі 3 (раніше – клас N4). За результатами проходження 180-кілометрової дистанції переможця (Генадія Брославського) та другого призера (Дмитра Тагірова) на фініші розділило 0,6 секунди [8] .

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Автомобільна Федерація України.
  2. Aleksandrov Rally Cup: мы не забудем тебя, Андрей!
  3. «Aleksandrov Rally Cup»: 3:0 в пользу Mitsubishi
  4. «Александров Ралли» 2010 [Архівовано 2013-05-18 у Wayback Machine.]
  5. Історія Александров Ралі
  6. «Александров ралі»: сюрпризи розпочинаються
  7. «Александров Ралли – 2013»: позитивные оценки FIA
  8. Особое мнение: «Александров Ралли»

Посилання[ред. | ред. код]