Єрмолаєв Михайло Іванович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ф
Михайло Єрмолаєв
Особисті дані
Повне ім'я Михайло Іванович Єрмолаєв
Народження 4 листопада 1935(1935-11-04) (88 років)
  Бежиця, Західна область, РСФРР, СРСР
Громадянство СРСР СРСР
Росія Росія
Позиція захисник
Юнацькі клуби
СРСР «Будівельник»
СРСР «Дзержинець»
Професіональні клуби*
Роки Клуб І (г)
1956—1962 СРСР ЦСКА (М) 55 (0)
Національна збірна
Роки Збірна І (г)
1959 СРСР СРСР (олімп.) 3 (0)
Тренерська діяльність**
Сезони Команда Місце
1965—1970
1972—1976
СРСР СКЧФ (Св)
СРСР СКА (Од)
Звання, нагороди
Нагороди
заслужений майстер спорту СРСР

* Ігри та голи за професіональні клуби
враховуються лише в національному чемпіонаті.

** Тільки на посаді головного тренера.

Михайло Іванович Єрмолаєв (нар. 4 листопада 1935, Бежиця, Західна область, РРФСР) — радянський російський футболіст і тренер, виступав на позиції захисника. Заслужений майстер спорту СРСР. У 1958 році потрапив у список 33 кращих футболістів сезону в СРСР. У 1959 році провів три матчі за олімпійську збірну СРСР.

Кар'єра гравця[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Єрмолаєв народився 4 листопада 1935 року в Бежиці, Брянська область. У дитинстві весь вільний час проводив на майданчику в районному парку, де змагалися між собою вуличні команди. Михайло був одним з організаторів таких зустрічей. У той час досить сильна команда була при клубі «Будівельник», Михайла призначили її капітаном. Потім його запросили на місце правого захисника в бежицький «Дзержинець». У складі нового клубу Єрмолаєв ставав чемпіоном області, успішно грав у першості РРФСР. На період початку служби в армії уже мав досить гарні навички. Його відразу зарахували в сильну військову команду, «Крила Рад» (Воронеж). На одному з матчів у Воронежі були присутні селекціонери ЦСКА. Єрмолаєва помітив Всеволод Бобров, і за наказом військового керівництва опинився в Москві.

ЦСКА[ред. | ред. код]

Спершу Єрмолаєв закріпився в другому складі футбольної команди «армійців», але цілеспрямовано працював над поліпшенням форми. Незабаром йому довірили й позицію центрального захисника, і капітанську пов'язку — спочатку в ЦСКА, а потім і в олімпійській збірній СРСР. Під час підготовки до чергового сезону ЦСКА належало провести товариську зустріч з горьковским «Торпедо». Матч для «армійців» був неважким, команда мала явну переваги й вела в рахунку — 3:1. Але в одній з атак Єрмолаєв в стрибку за м'ячем зіткнувся з суперником. Уже в повітрі він відчув удар ліктем у праву поперекову область, за двадцять хвилин до фінального свистка його забрали з поля на ношах.

Є різні версії порятунку футболіста. В одному російському журналі повідомлялося, що захисника армійців літаком відправили в Москву. Але Олег Белаковський, тодішній лікар команди, писав, що Єрмолаєва госпіталізували в горьківську лікарню з розривом нирки. Після операції хірург заявив представникам команди, що хвилинне зволікання могло б забрати життя гравця. Єрмолаєв повинен був закінчити футбольну кар'єру, але умовляв лікаря команди допомогти йому повернутися на поле. У даній ситуації необхідно було спроектувати захисну конструкцію, яка б повністю виключала можливість пошкодження нирки навіть при найсильніших ударах. Михайло багаторазово використовував сконструйований Бєлаковським корсет. Наступного дня вперше після травми вийшов на поле.

Якби можна було без обох нирок жити, все одно грав би!

— — М. Єрмолаєв[1]

Кар'єра тренера[ред. | ред. код]

Зрештою, Єрмолаєв змушений закінчити виступи за ЦСКА. Кар'єра тренера розпочалася по завершенні кар'єри гравця. Після закінчення вищої школи тренерів був помічником тренера ЦСКА, а потім очолив севастопольський СКЧФ.

У 1972 році очолив СКА (Одеса), який тоді базувався в Тирасполі й виступав під назвою «Зірка». Як тренер Єрмолаєв був людиною малообіцяючою, не виокремлював серед своїх футболістів улюбленців, відносини з гравцями й колегами були не дуже добрими. На початку 1976 року клуб повернувся в Одесу й відновив стару назву. В одеському клубі продовжував працювати на посаді головного тренера. Однак, коли в чемпіонаті у СКА справи пішли погано, в червні 1976 року його змінив Володимир Шемельов[2]. Потім Єрмолаєв працював на посаді заступника директора відділу спорту в Північній групі військ.

Досягнення[ред. | ред. код]

Як гравця[ред. | ред. код]

ЦСКА (Москва)

Індивідуальні[ред. | ред. код]

Відзнаки[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]