Іларіон Макаріопольський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іларіон Макаріопольський
Иларион Макариополски
болг. Иларион Макариополски
Ім'я при народженні Стоян Стоянов Михайловськи
Народився 1812(1812)
Єлена
Помер 1875(1875)
Константинополь
Країна  Болгарія
Діяльність єпископ, громадсько-політичний діяч
Alma mater Велика школа нації
Знання мов болгарська
Посада митрополит
Конфесія православ'я

Иларион Макариопольский (у світі болг. Стоян Стоянов Михайловськи; 1812–1875) — єпископ Константинопольського Патріархату болгарського походження, єпископ Макаріопольський (село, нині на території Тирговиштська області Болгарії); з квітня 1860 а діяч Болгарської схизми, згодом митрополит Тирновська (в схизми). Анафема накладена собором в Константинополі в травні 1872.

Один з лідерів ріннього періоду болгарського Національного Відродження.

Життєпис[ред. | ред. код]

Народився у 1812 році в оттоманському місті з болгарським населенням Єлена в знатній сім'ї, що має грузинське коріння.

Закінчивши початкову школу в рідному місті, продовжив навчання в грецькій школі в місті Арбанасі. В 1832 у взяв чернечий постриг в Хіландарський монастирі (Афон), де поклав на себе турботу про ув'язненого там Неофита Бозвелі, одного з керівників руху нацонально-просвітницького і духовного відродження Болгарії. Продовжив навчання в школі Теофілоса Каіріса, а також три роки навчався в Афінській гімназії.

Був близьким приятелем і сподвижником Георги Раковски. Брав активну участь у діяльності Македонського революційного суспільства. З 1844 року, спільно з неофітом Бозвелі, учасник церковно-національної боротьби болгар; в 1845–1850 роках, в результаті тиску російських дипломатів на османський уряд, був ув'язнений на Афоні.

Після установи Портою Болгарської екзархії (1870) став членом Тимчасової змішаної екзархійскої ради та першого Синоду. З 1872 року — митрополит Тирновська.

Синод Вселенської Патріархії 13 — 15 травня 1872 року позбавив сану екзарха Антіма I, відлучив від церкви тих архиєреїв, що долучилися до нього, а єпископа Іларіона Макаріопольського прокляв у вічній анафемі.

Помер в 1875 році; похований у дворі церкві Стефана в Константинополі.

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Борис Цацов. Архиереите на Българската православна църква. Софія, 2003.
  • Радівоєв, М. Време и живот на Търновския митрополит Илариона (Макариополски). С., 1912; http://www.pravoslavie.domainbg.com/03/imak/01.html [Архівовано 6 листопада 2010 у Wayback Machine.].
  • Арнаудов, М. Иларион Макариополски и българският църковен въпрос. — В: Иларион Макариополски, митрополит Търновски. С., 1925, 3-384 (отд. отп. С., 1925, 384 с.).
  • Радев, Ів. Митрополит Иларион Макариополски-Търновски. — В: Същият. История на Велико Търново. XVIII–XIX век. Велико Търново, 2000.