Іннланнет

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Іннланнет
Innlandet
Герб
Герб провінції Іннланнет
Розташування
Мапа Норвегії з підсвіткою провінції Іннланнет
Основні дані
Фюльке: NO-34
Регіон: Естланн
Столиця: Гамар
Найбільші міста: Ельверум, Конгсвінгер, Ліллегаммер
Кількість комун: 46
Площа: 52 113 км²
Населення (2021):
 • Густота:
370 603
 • 7,5/км²
Мова: Норвезька
Сайт: https://innlandetfylke.no/
Карта
Мапа

Іннланнет, або Іннланн (норв. Innlandet) — один із норвезьких фюльке (районів). Розташовується на південному сході країни у північній частині Естланна (Східна Норвегія)[1].

Створений 1 січня 2020 року шляхом злиття старих фюльке Оппланн і Гедмарк (окрім комун Евнакер і Луннер, які були передані сусідньому фюльке Вікен того ж дня). Новий округ має площу 52 113 км², що робить його другим за величиною округом у Норвегії після фюльке Трумс-ог-Фіннмарк.

Назва фюльке перекладається як «внутрішній», що означає, що фюльке є єдиним у Норвегії, що не має виходу до моря. Фюльке займає приблизно 17% загальної площі материкової частини Норвегії. Воно простягається від округу Вікен і регіону Осло на півдні до округу Тренделаг на півночі. На північному заході фюльке межує з Мере-ог-Ромсдал і з фюльке Вестланн на заході. На сході округ межує зі шведськими округами Вермланн і Даларна.

Більшість населених пунктів у Іннландеті досить невеликі. Станом на 1 січня 2020 року Гамар є найбільшим із населенням 28 434 осіб. Єдиними іншими містами з населенням понад 10 000 є Ліллегаммер, Євік, Ельверум, Конгсвінгер і Брумунддал. Однак Рауфосс, Моельв, Вінстра, Фагернес і Отта також мають статус міст.

У фюльке народився відомий норвезький художник Едвард Мунк.

Адміністративно-територіальний поділ[ред. | ред. код]

Іннландет поділяється на 46 комуни:

Фюльке також є виборчою територією, де всенародне голосування відбувається кожні 4 роки. У Іннландеті урядом округу є муніципалітет округу Іннландет. Він включає 57 членів, які обираються для формування ради фюльке (Fylkesting). Очолює Фюлькестінг староста фюльке (fylkesordfører). З 2020 року муніципалітет округу Іннландет очолює Евен Александер Гаген (Hagen), мер округу. Округ також має губернатора округу (Statsforvalteren), який є представником короля та уряду Норвегії. Кнут Сторбергет є з 2020 губернатором округу Іннландет. Офіси губернатора округу — у Ліллегаммері.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Іннланнет. Велика норвезька енциклопедія[en] (норв.). Foreningen Store norske leksikon.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Адміністративна реформа 2020 року