Авесалом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авесалом
івр. אַבְשָׁלוֹם
Авесалом
Авесалом
Убивство Авесалома
Цар Ізраїльсько-Юдейського царства
(претендент у Хевроні)
982 — 979 до н. е.
Попередник: Давид
Наступник: Соломон
 
Народження: 1009 до н. е.[1]
Хеврон, Хеврон (провінція), Західний берег річки Йордан
Смерть: 978 до н. е.[1]
Wood of Ephraimd, Йорданія[2]
Національність: ізраїльтяни
Країна: Ізраїльське королівство
Релігія: Юдаїзм
Рід: Дім Давида
Батько: Давид
Мати: Maacahd
Діти: Tamard[3]

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Авесалом (батько миру) — син царя Давида та його дружини Маахи (2 Сам. 3:3).

Авесалом був молодий та красивий і був відомий своїм довгим, пишним волоссям (2 Сам. 14:25-26). У нього була красуня сестра Тамар, яку збезчестив його брат за батьком Амнон, та вигнав її від себе відмовившись одружитись на ній (2 Сам. 13:1-20).

Помста Авесалома[ред. | ред. код]

Авесалом взяв ображену сестру до себе, очікуючи, що його батько, Давид, покарає Амнона за інцест. Два роки Авесалом стримував свій гнів і ненависть, потім вирішив помститися сам. Він влаштував бенкет для царя Давида та князів. Давид не прийшов, але Амнон з'явився на бенкет і був убитий слугами Авесалома після того, як той напоїв його. Потім, наляканий гнівом царя Давида, Авесалом втік на інший берег ріки Йордан, до царя Толми Ґедсурського, батька своєї матері (2 Сам. 13:21-39).

Після трьох років вигнання, Авесалома покликали назад до Єрусалиму завдяки зусиллям воєначальника Давида Йоава та мудрої жінки з Текої. Через два роки він знову завоював прихильність царя (2 Сам. 14) і почав влаштовувати змови, щоб захопити престол. Він усілякими способами добивався популярності серед ізраїльтян, підриваючи довіру до свого батька-царя (2 Сам. 15:1-6).

Могила Авесалома в Долині Кедрону

Повстання Авесалома[ред. | ред. код]

Кінець кінцем, Авесалом повстав проти Давида, зібравши у Хевроні своїх прихильників зі всього Ізраїлю. Після того, як до Авесалома приєднався Ахітофел, один з наймудріших радників Давида, він проголосив себе царем. Дізнавшись про змову Авесалома, Давид нічого не зміг зробити і залишив Єрусалим (2Сам.15; Пс.3).

Авесалом увійшов до Єрусалиму без бою, і Ахітофел попросив у нього дозволу одразу атакувати Давида з армією 12000 людей. Але Хусій, таємний агент Давида при дворі Авесалома, порадив Авесалому почекати і підняти проти Давида увесь народ. Він використовував лестощі, переконуючи Авесалома, що він повинен особисто очолити атаку. Авесалом віддав перевагу пораді Хусія, і Ахітофел від відчаю покінчив життя самогубством. Тим часом Хусій повідомив плани Авесалома Давиду через двох священиків, Садока та Авіятара. Маючи таку інформацію, Давид перейшов Йордан і отаборився в Манаїмі (2Сам.16 — 17).

Смерть Авесалома[ред. | ред. код]

Авесалом перевів свої війська через Йордан, щоб зітнутися у лісі Єфрема. Вірними Давиду військами командували Йоав, Авесса та Еттій Ґеттеєць, вони нанесли поразку силам Авесалома. Авесалом втікав верхи на мулі, але його довге волосся заплуталось в гілках дубу, і він безпорадно завис на них. Йоав, який очолював погоню, наздогнав Авесалома і вбив його. Люди Йоава кинули його тіло у глибоку яму і накидали зверху купу каменів (2 Сам. 18:1-18). Смерть Авесалома приголомшила Давида, який усім наказував не завдавати його синові ніякої шкоди. В горі Давид не помічав, що загроза пройшла і бунт придушений, поки Йоав не нагадав йому, що його спільники ризикували життям заради нього, Давида. (2 Сам. 19:1-8).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Элуэлл У., Камфорт Ф. Большой библейский словарь. / Под ред. Уолтера Элуэлла, Камфорта Ф. — СПб: «Библия для всех», 2007. — 1503с. — ISBN 5-7454-0931-2

Посилання[ред. | ред. код]