Ада Вонґ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ада Вонґ
Ada Wong
Історія появ
Ігрова серія Resident Evil
Дебют Resident Evil 2 (1998)
Остання
поява
Resident Evil 4 (2023)
Ідея Нобору Суґімура
Озвучення
Різні люди
Прототип лиця Лі Бінбін (Відплата)
Лілі Ґао (Вітаємо у Раккун-Сіті)
Анімація
рухів
Різні люди
Характеристика персонажа
Дата народження 1974 рік
Фах Найманка
CMNS: Ада Вонґ у Вікісховищі

Ада Вонґ (яп. エイダ・ウォン, англ. Ada Wong) — персонаж серії відеоігор у жанрі survival horror Resident EvilЯпонії — Biohazard), яку створила японська компанія Capcom. Ада з'явилася як другорядний персонаж[en] у Resident Evil 2 (1998), а потім стала ігровим персонажем у Resident Evil 4 (2005). Вона — таємнича, неоднозначна шпигунка, яка працює на лиходіїв, але часто рятує головного героя серії Леона С. Кеннеді з небезпечних ситуацій.

Спочатку персонажка була створена як дослідниця на ім'я Лінда, але була доопрацьована за пропозицією Камія Хідекі. Нобору Суґімура[en] перетворив її на шпигунку на ім'я Ада, яка працює над проникненням у корпорацію «Амбрелла»[en] і потрапляє в Раккун-Сіті під час нашестя зомбі.

Ада з'являється в кількох іграх Resident Evil, новелах і фільмах, а також в інших ігрових франшизах, зокрема в Project X Zone[en], Teppen[en] і Dead by Daylight. Кілька акторів зображували Аду, зокрема Лі Бінбін та Лілі Ґао[en] у серії фільмів «Оселя зла»[en]. Видання відеоігор добре сприйняли героїню за вдале втілення архетипу фатальної жінки, але водночас її критикували як продукт чоловічого погляду.

Примітки[ред. | ред. код]