Dead by Daylight

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dead by Daylight
Розробник Behaviour Interactive
Видавець Starbreeze Studios (2016-2018)
Behaviour Interactive(з 2018)
Дистриб'ютор Humble Store[d][1], Steam[2], Nintendo eShop, Google Stadia, Epic Games Store, Microsoft Store і PlayStation Store
Жанр(и) Survival horror
Платформа  Microsoft Windows
 PlayStation 4
 Xbox One
 Nintendo Switch
 Android
 iOS
 Google Stadia
 Xbox Series
 PlayStation 5
Ліцензія пропрієтарна ліцензія[d]
Дата випуску Microsoft Windows:
Світ 14 червня 2016
PlayStation 4, Xbox One:
ПА 20 червня 2017
АА 22 червня 2017
Є 23 червня 2017
Nintendo Switch:
Світ 24 вересня 2019
Android, iOS:
Світ16 квітня 2019
Xbox Series X/S:
Світ10 листопада 2020
PlayStation 5:
Світ12 листопада 2020
Режим гри  Багатокористувацька гра
Мова англійська[2], французька[2], італійська[2], німецька[2], іспанська[2], російська[2], спрощена китайська[d][2], бразильський варіант португальської мови[2], тайська мова[2], традиційна китайська[d][2], японська[2], корейська[2], польська[2], нідерландська[2], латиноамериканська іспанськаd[2], шведська[2] і турецька[2]
Українська відсутня
Творці
Продюсер Матьє Котт
Ігродизайнер(и) Дейв Річард
Композитор(и) Мішель Ейпріл
Технічні деталі
Рушій Unreal Engine 4
Носій цифрова дистрибуція
Офіційний сайт(англ.)
CMNS: Dead by Daylight у Вікісховищі

Dead by Daylight (укр. Мертві по Ранню) — відеогра в жанрі «Хоррор з елементами виживання» з видом від першої та третьої особи, розроблена канадською компанією Behaviour Interactive на гральному рушії Unreal Engine 4. Гра вийшла 14 червня 2016 року на Microsoft Windows[3], а в червні 2017 — на платформах PlayStation 4 та Xbox One[4][5][6]. Восени 2019 року вийшла версія для Nintendo Switch; навесні 2020 року мобільна версія вийшла на Android та iOS[7]. Пізніше, гра вийшла на Xbox Series X/S та PlayStation 5.

У грі, натхненної темами та образами кіножанру Слешер, команда від одного до чотирьох гравців-«уцілілих» протистоїть на певній мапі п'ятому гравцю — «вбивці»; «Уцілілі» (англ. Survivors) — беззбройні і в цілому не можуть дати вбивці супротив (виключеннями є деякі навички та ліхтарики, світлові гранати і об'єкти на мапі). Ваша основна задача як вцілілого — це або ремонтувати генератори, або марнувати час вбивці під час погоні, аби інші спокійно ремонтували генератори. Матч виграється, якщо вцілілі відкриють один із виходів з карти та покинуть її; Вбивця виграє — якщо йому вдасться зловити всіх вцілілих та повісити їх на гаки, принісши таким чином всіх в жертву зловісній «Сутності». Dead by Daylight надає гравцям на вибір ряд тематичних карт і вбивць, що розрізняються унікальними здібностями та власними навичками.

Безпосередньо після випуску Dead by Daylight отримала посередні оцінки критики: оглядачі вважали гру оригінальною й атмосферною, але критикували численні технічні помилки, непродуманість механік мережевої гри та одноманітність ігрового процесу. Протягом наступних років студія Behaviour Interactive покращувала і доповнювала гру, і їй вдалося домогтися комерційного успіху — на 2019 рік було продано понад 5 мільйонів копій. Крім ряду оригінальних, створених спеціально для Dead by Daylight персонажів і карт, для гри випускалися доповнення за окрему плату з ліцензованими персонажами й місцевостями з різних фільмів жахів і відеоігор, таких, як «Еш проти зловісних мерців», «Кошмар на вулиці В'язів», «Крик», «Пила», «Повсталий з пекла», «Техаська різанина бензопилою», «Хелловін», «Attack on Titan», «Crypt TV», «Left 4 Dead», «Resident Evil», «Дзвінок», «Silent Hill», «Ніколас Кейдж», «Чужий», «Дитяча гра» та «Alan Wake».

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Dead by Daylight є багатокористувацькою грою в жанрі survival horror, в якій використовується вид від першого (для вбивці) і третьої особи (для вцілілих). Група вцілілих, від одного до чотирьох гравців з'являються в локації, їх метою є знаходження та включення від двох до п'яти (в залежності від кількості гравців) генераторів і подальша втеча за межі карти (через одні з двох воріт або через люк, який відкривається, якщо жертва залишається одна). Інший гравець, який є вбивцею, повинен знайти та вбити всіх шляхом повішення на гак або своїми руками. Коли вбивця наближається до вцілілих, жертва чує серцебиття і страхітливу мелодію (вбивця їх не чує). Чим ближче вбивця, тим швидше б'ється серце, що означає, що треба тікати. Вцілілі можуть використовувати деякі хитрощі, такі як різноманітні конструкції, шафи, вузькі отвори, а також різні предмети та навички, щоб не попастися вбивці. Також під час погоні жертва може перекидати дошки, які вбивця повинен обійти, або зламати. Проте деякі дії викликають багато шуму, які Вбивця, своєю чергою, чує через усю карту (програється звук вибуху), а також джерело звуку підсвітиться. До голосних дій відносяться: програш перевірки реакції, очищення проклятого тотема, спрацьовування капкана (якщо вбивця — Ловець), спрацьовування пастки-фантома (якщо вбивця — Відьма), зняття з гака, поломка гака, швидкі стрибки через вікна і дошки, перекидання дошок, швидке забігання і вибігання у шафу, а також крики уцілілого, якщо його поранили. Проте деякі сигнали можна побачити й просто так. І вбивця, і вцілілі через усю карту бачать, де полагодили генератор, де висить на гаку спійманий вцілілий, де лежить поранений вцілілий (вбивця бачить його, тільки якщо у нього є спеціальне уміння), де подалася енергія для відкриття воріт, де очистили клятий тотем. Уцілілі можуть знімати один одного з гаків, знешкоджувати капкани та ламати гаки (маючи навичку «Збитошник» або ящик з інструментами), спалювати ліхтариком пастки-фантоми, витягувати жертву з пасток, лікувати пораненого, а себе або з аптечкою, або з допомогою навички «Самопоміч» без аптечки.

Персонажі прокачуються в Кривавій Павутині, витрачаючи «Очки Крові» (одна з трьох валют, англ. Bloodpoints) на отримання предметів, навичок і доповнень для предметів. Предмети, покращення та навички бувають 5 видів рідкості — звичайні, незвичайні, рідкісні, дуже рідкісні, ультра рідкісний та доповнення від подій (англ. Event Add-ons).

Починаючи з 10 рівня, в кривавій павутині з'являється Сутність — істота, яка бере жертвопринесення вбивць (кінцівки, якої пронизують жертву на гаку), воно з'їдає деякі вузли предметів, покращень, навичок до того, як їх отримує гравець. Цей факт може використовуватися гравцем для прискореного отримання нових рівнів.

На 50-му рівні кривава павутина закінчується і гравцям пропонують скинути її прогрес. Скидання прогресу надасть гравцю престиж, а також унікальні елементи одягу та емблеми, яких нема в магазині

Всі предмети при використанні витрачають частину свого заряду. Якщо вцілілий витратив предмет в матчі, або помер — предмет пропадає. Разом з предметом пропадають і покращення. Підношення згорають перед початком матчу, тому можуть бути використані тільки один раз.

Предмет, знайдений гравцем під час матчу в скрині, або предмет, взятий гравцем перед початком матчу, буде повернуто разом з усіма покращеннями, якщо утекти з ним.

Розробка[ред. | ред. код]

Інформація про гру з'явилася в Steam 4 лютого 2016 року[8]. Протягом декількох місяців розробники публікували інформацію про гру та скріншоти, а 31 травня 2016 року розпочалося бета-тестування[9]. Воно тривало до 12 червня 2016 року. Остаточно гра вийшла 14 червня 2016 року[10][11][12].

Персонажі[ред. | ред. код]

Оригінал[ред. | ред. код]

Вбивця Вцілілий Мапа
Трапер (Еван Макміллан) Дуайт Фейрфілд Маєток Макміллан
Примара (Філіпп Оджомо) Клодетт Морелль Звалище «Автомобільний рай»
Селюк (Макс Томпсон-молодший) Мег Томас Ферма «Холодний вітер»
Джейк Парк

Доповнення[ред. | ред. код]

Назва Дата виходу Вбивця Вцілілий Мапа
The Last Breath 18 серпня 2016 Жалібниця (Саллі Смітсон) Нея Карлссон Жовтий Дім Кротус Пренн (Палата Навіженних)
Halloween 25 жовтня 2016 Образ (Майкл Маєрс) Лорі Строуд Геддонфілд
Of Flesh and Mud 9 грудня 2016 Відьма (Ліза Шервуд) Ейс Вісконті Застигле болото (Бліда Рожа)
Left Behind 8 березня 2017 Вільям «Білл» Овербек
Spark Of Madness 1 травня 2017 Лікар (Герман Картер) Фень Мін Пам'ятний Інститут Лері
A Lullaby for the Dark 27 липня 2017 Мисливиця (Ганна) Девід Кінг Червоний ліс (Оселя матері)
Leatherface 16 вересня 2017 Канібал (Бубба Сойєр) Застигле болото (Похмура комора)
A Nightmare on Elm Street 27 жовтня 2017 Кошмар (Фредді Крюгер) Квентін Сміт Спрінгвуд
The Saw 23 січня 2018 Свиня (Аманда Янг) Детектив Девід Тепп М'ясокомбінат Гідеон
The Curtain Cal 12 червня 2018 Клоун (Кеннет Чейз) Кейт Денсон Жовтий Дім Кротус Пренн (Каплиця отця Кемпбелла)
Shattered Bloodline 18 вересня 2018 Мара (Рін Ямаока) Адам Френсіс Маєток Ямаоків (Родинна резиденція)
Darkness Among Us 11 грудня 2018 Легіон (Френк Моріссон, Джулі Костенко, Джо, Сьюзі) Джефф Йогансен Ормонд
Demise of The Faithful 19 березня 2019 Чума (Адіріс) Джейн Ромеро Червоний ліс (Храм Очищення)
Ash vs Evil Dead 2 квітня 2019 Еш Вільямс
The Ghost Face 18 червня 2019 Маролик (Денні Джонсон)
Stranger Things[13] 17 вересня 2019 Демогоргон Стів Гаррінгтон та Ненсі Віллер Підземний комплекс
Cursed Legacy 3 грудня 2019 Оні (Казан Ямаока) Юї Кімура Маєток Ямаока (Святилище Гніву)
Chains of Hate 10 березня 2020 Смертотяг (Калеб Квінн) Заріна Кассір Салун «Мертвий побратим»
Silent Hill 16 червня 2020 Кат (Пірамідоголовий) Шеріл Мейсон Початкова школа Мідвіч
Descend Beyond 8 вересня 2020 Пошесть (Талбот Граймс) Фелікс Ріхтер
A Binding of Kin 1 січня 2020 Близнюки (Шарлотта та Віктор Деє) Елоді Ракото
All-Kill 30 березня 2021 Штукар (Джі-Вун Гак) Юн-Джін Лі
Resident Evil 15 червня 2021 Немезиз Леон Скотт Кеннеді та Джилл Валентайн Поліцейський відділок Раккун-Сіті
Hellraiser 7 вересня 2021 Сенобіт (Еліот Спенсер)
Hour of the Witch 19 жовтня 2021 Мікаела Рід
Portrait of a Murder 1 грудня 2021 Мисткиня (Карміна Мора) Хонас Васкес Покинутий цвинтар
Sadako Rising 8 березня 2022 Онрьо (Садако Ямамура) Йоїчі Асакава
Roots of Dread 7 червня 2022 Кріт Хедді Каур Сади Щастя
Resident Evil: Progect W 30 серпня 2022 Поводир (Альберт Вескер) Ада Вонг та Ребекка Чемберс Західне і східне крило поліцейського відділку Раккун-Сіті
Forged in Fog 22 листопада 2022 Лицар (Таргош Ковач) Вітторіо Тоскано Розтрощена площа (Знищене село-борго)
Tools of Torment 7 березня 2023 Крамарка Головами (Адріана Імаї) Таліта і Ренато Ліра Маєток Макміллан (Лісове сховище)
End Transmission 13 червня 2023 Сингулярність Габріель Сома Летовище тоба
Nicolas Cage 25 липня 2023 Ніколас Кейдж
Alien 29 серпня 2023 Ксеноморф Еллен Ріплі Уламки «Ностромо»
Chucky 28 листопада 2023 Добросердик (Чакі)
Alan Wake 30 січня 2024 Алан Вейк

Версія для смартфонів[ред. | ред. код]

19 червня 2019 року Behavior Interactive Inc. оголосила про план безкоштовної версії Dead by Daylight для iOS і Android, щоб зробити гру доступнішою для гравців у всьому світі.[14] Було сформовано іншу команду розробників, яка працювала повністю над оптимізацією гри для мобільних пристроїв. Спочатку запуск Dead by Daylight Mobile планувався на 2019 рік, але розробникам довелося перенести випуск на 2020 рік, посилаючись на те, що їм потрібно більше часу для роботи над помилками та оптимізації.[15] 27 лютого 2019 року Behavior оголосив, що мобільні версії буде опубліковано китайським видавцем відеоігор NetEase Games у Південно-Східній Азії, Японії та Південній Кореї.[16] 16 квітня 2020 року він вийшов у регіонах EMEA, Північній, Південній Америці та Південній Азії.[17][18]

За 48 годин випуску Dead by Daylight Mobile перевищила кількість завантажень у 1 мільйон.[19] До жовтня 2020 року кількість завантажень гри перевищила 10 мільйонів.[20] До травня 2022 року кількість завантажень гри досягла 25 мільйонів.[21]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Humble Store
  2. а б в г д е ж и к л м н п р с т у ф Steam — 2003.
  3. Dring, Christopher (21 березня 2018). Behaviour Interactive buys Dead by Daylight publishing rights. Games Industry (англ.). Процитовано 25 серпня 2022.
  4. Tach, Dave (26 квітня 2016). Dead by Daylight is a horror movie where you're the victim (or the killer). Polygon (англ.). Процитовано 25 серпня 2022.
  5. Sykes, Tom (6 лютого 2016). Dead by Daylight is an asymmetrical slasher horror. PC Gamer (англ.). Процитовано 25 серпня 2022.
  6. O'Conor, Alice (22 квітня 2016). Dead By Daylight Bringing 4v1 Slasher Horror To June. Rock Paper Shotgun (англ.). Процитовано 25 серпня 2022.
  7. Romano, Sal (1 вересня 2020). Dead by Daylight coming to PS5, Xbox Series X this holiday. Gematsu (англ.). Процитовано 25 серпня 2022.
  8. Сообщество Steam :: Групповые объявления :: Dead by Daylight. steamcommunity.com. Архів оригіналу за 28 квітня 2021. Процитовано 5 липня 2016.
  9. Dead by Daylight Beta Teaser - YouTube. youtube.com. Архів оригіналу за 11 липня 2020. Процитовано 5 липня 2016.
  10. Dead by Daylight в Steam. store.steampowered. com. Архів оригіналу за 7 червня 2019. Процитовано 5 липня 2016.
  11. Спільнота Steam :: Групові оголошення :: Dead by Daylight. steamcommunity.com. Архів оригіналу за 14 серпня 2016. Процитовано 5 липня 2016.
  12. Dead by Daylight: Launch Trailer - YouTube. youtube.com. Архів оригіналу за 28 вересня 2020. Процитовано 5 липня 2016.
  13. 17 листопада 2021 року доповнення було вилучене з гри, проте персонажі все ще доступні гравцям, які встигли їх купити. Навички персонажів стали загальнодоступними для купівлі в Кривавій павутині.
  14. Survival Horror Game Dead by Daylight™ is Creeping to Mobile (Пресреліз). 20 червня 2019.
  15. The Dead by Daylight Mobile Team (11 грудня 2019). STATE OF DBD MOBILE #8: LAUNCH UPDATE.
  16. Dead by Daylight™ Mobile Launching in the Americas and EMEA in Spring 2020 (Пресреліз). 27 лютого 2020.
  17. Sholtz, Matthew (16 квітня 2020). Asymmetric survival horror game Dead by Daylight is officially available on Android. AndroidPolice.
  18. Diaz, Justin (16 квітня 2020). Dead By Daylight Mobile Is Officially Available On Android. Android Headlines.
  19. Bald, Cameron. Dead By Daylight Mobile surpassed 1 million downloads in its first 48 hours of launch. www.pocketgamer.com (англ.). Процитовано 17 січня 2021.
  20. Dead by Daylight Mobile Hits 10m Downloads, Celebrates with Graphical Updates and New Outfits. Droid Gamers (амер.). 8 жовтня 2020. Процитовано 9 листопада 2022.
  21. Square, Push (17 травня 2022). Dead by Daylight Teases Resident Evil, Attack on Titan Crossovers. Push Square (en-GB) . Процитовано 23 травня 2022.

Посилання[ред. | ред. код]